Friday, December 30, 2011

ombak rindu

ombak rinduu....
aku antara org2 yg lmbt nengoknya....dpt gak la nengoknya dlm utube...tpi separuh..igt nak sambung tgk...last2 dah kene copyright la...emm..kene langgan astro 1st la nmpknya next week....

umah aku org astro tak dtg2 lagi nak install...janji seminggu...ok fine....kita tgk...
so far aku tgk separuh citer tu agak best la...actor aaron aziz tu memang pandai bawak watak lelaki romantik...so no wonderlaa dia ada anak 3 kennnn...hehehehhe....;p

tpi makan ati la jgk klu jadik bini si aaron aziz neh...bukan apa...giler ko tak jelez laki ko berpeluk berpegang dgn pompuan lain...peh klu aku memang tak kasi la beb....tpi itu cara dia carik makan kat mesia ni...so nak tak nak ...telan je la..lagipun laki ko wat ko masyuuukkk dok kat mesia neh...

so back to the story neh...nanti aku hapdet la ek biler dah tgk smpai abes nanti..sedap ke tak best citer neh...

view memang cantik dlm muvi nih.....yg penting ada laut..waaaahhh...maks suke laut la noks..hehehe..

so today aku sgt kemengantokkan .....dah la arini terlajak tido....sebab si hero kecik aku tu bangun bnyk kali pagi ni nak susu....layan kan aje laaa....

yg best today jumaat..........so esok aku nak balik kl..............so bolela tido lama sikit..nti pagi esok aku pas syahmi kat mak biler syahmi dah bngun....then aku leh sambung tido....hehehehe....tak
senonoh kan aku neh....

agagaga....today kat jb panass..so for sure baju aku mesti kering punya kat ampaian...nti mlm leh kemas2 beg..esok pagi bngun tido leh cabot.......tpi dlm perasaan aku ni risau plak tgalkan uma....aku doa harap2 uma tak pape....nti mintak tlg m.ngah jenguk2 kan.....

okla beb....aku sangap giler neh...igt nak nap kejap...........................

Wednesday, December 28, 2011

hapy beday my bff~jija

me & my bff..




jija





today was my bff birthday...


happy birthday jija....


* Wishing you all the best in the year to come.May your days be filled with sunshine and beautiful colors.And may your nights be filled with comforting dreams and wishes to come.



* Wishing you many more good and prosperous years.


i miss u and miss our moment together....wish u in jb...n we can celebrate the birthday...




terimalah kek alam maya ni ..heheh..dari syahmi..:)

brek kene curi.......

today what a bad day..........



baru masuk 5 hari we all dok uma tuh ...incik asben punya brek moto dia dah kene curi........kene curi dlm porch umah plak tuh...memang si*l laa kannnnnnnnnnnnnn.............hah kan dah mencarut kat sini........*sorry*





pagi tadik mcm dah terdetik hati tak sedap bila aku jenguk laman depan dari bilik atas.....tgk pintu pagar tak rapat......aku ckp dlm hati...mlm tadik incik asben yg tutup n selak kan pagar...apesal tak rapat...aku pun tak syak pape la...





pastu bila dah siap2 nak g keje nak kua umah g anta syahmi...incik asben dok selak langsir pastu aku dok ckp la kat dia.."abg,mlm tadik tutup pintu pagar tak rapat ea...syg tgk dari bilik atas pagar tak rapat.."sekali incik asben dgr aku ckp mcm tu terus dia tgk moto dia...habisssssss brek moto kene curi dah...siol la........



atas bawah brek kene curi...mmg mcm haremmmmmmm.......rupanya uma kitaorg ni dah kene aim la aku rasa.......dok uma tepi plak tu....plus uma sebelah n depan uma takde org duduk....n tepi laluan org......haihhh..kesian giler tgk asben aku tadik.....termenung dia tgk moto kesayangan dia jadik mcm tu.......pastu....nak cari ganti bukan murah brek nya........seribu lebey........:(



aku plak dah dok pikir mcm2..takot pon ada..now tak leh leka2 pintu gate n grill uma....klu tggal berdua dgn syahmi memang kene lock luar dlam....





rasa mcm nak taruk alarm pun ada neh......aii ckp mcm bnyk duit la pulakkkkkkkkkkk.....:(



semalam baru beli helmet......bajet nak g keje asben anta naek moto.....jimat sikit......tup tup jadik mcm ni lak.........dugaan dugaan..........




brek bawah yg kene curi.......




brek atas pun dia curi.......curi satu set........





moral of the story..........lepas ni moto duduk dlm umah la jawabnyer.........n gate kene mangga....

seperise seperise.........

seperise seperise......

last wikend kitaorg dah officially dok sendiri.........alhamdullilah syahmi dpt adapt dgn keadaan umah..cuma kami masih berjaga2 n bertawakal pada ALLAH.....maklumlah baby kecik kan....so me as parents worried mcm2...

now kat tgkt atas always 'ON' ikim.fm....coz ada bacaan quran....boleh menghalau menda2 tak elok if ada yg dtg kat uma tuh....mintak2 takde la kan....mintak dijauhkan.....

tpi yg aku nak story ni pasal seperise yg incik asben wat kan utk aku....seperise yg aku maksudkan tu ialah tup tup ada plak kabinet TV...set meja makan..set bilik tido...kabinet dapur...wah.wah...time aku keje kat opis dia wat tu seme......saba je laaaaaaaaaa..........

patotla mcm tak heran je bile aku ckp brg uma kita beli sikit2 jer bang....rupanya dia dah beli dulu.....

apa2 pun hepi sgt coz seperise tu wat aku semangat nak dok sendiri........ada dapur sendiri.....ehehehe...nak masak apa pun bley...tak masak pun bley.........hihihi.......

Friday, December 23, 2011

Gaji gegaji..bonussss

adoiii...sangap n kemengantokkan aku arini....syahmi bangun 2 kali nak susu...dah dpt susu baru la dia tido dgn jayanyer....takperla...mama sanggop berkorban demi awak...tak cukup tido pun takperla...asalkan awak bahagia....

arini keje tak byk...dah ujung taon so sales tak bnyk masuk....debtor aging bnyk yg dah overdue..takperla..next year la aku chasing dorang....so acct smooth like ussual..

org gomen seme dah hepi...coz da masuk gaji dgn bonus...aku jgk la yg belum gaji..opis baru aku neh betol2 ikot date yg last..baru la gaji nmpk tertera kat akaun aku tuh...bonus memang tak la..baru masok sbulan nak kecoh pasal bonus...mimpi ke wehh...

klu opis lama lagi la smpai kucing bertandok tak dpt...nasib baek outing yg boleh buat duit...takperla...itu kisah lama.....aku dah berhijrah pon...so opis lama ni aku tak leh wat wit lebeh la..no OT..n no outside job..takperla..dah kawen ni lepak opis sudey...n conclusion nyer pon aku tak leh boros2...tak leh beli brg yg kehendak dah..kene beli brg yg menjurus kepada keperluan...tmbh2 si comel syahmi dah ada..so brg bnyk kepada keperluan dia...

esok sabtu..ermm..incik asben ada jempotan kat pasir gudang...so aku n syahmi lepak uma till ayah balik yer shayangg...pastu baru plan nak kuar atau lepaking uma jer...tgk cuaca...

alahai....lapo plak...jap g tapau roti kat kedai bwh...erm...bajet lunch ni nak makan sedap la kat City Square (CS)...tgk la..klu aku rajin nak berjalan ke sana...klu tak...aku tapau mkn tmpt laen sudey...

okla..nak wat keje jap..nti citer lagi..
daaaaaaaaaaa

luv 3 of us....

Thursday, December 22, 2011

yaya in da house at jb

last wikend along yaya n kak erin tuwun jb....dptla lepaskan rindu kat org kl...huhu...ekceli dorang tuwun jb coz along nak masuk sgpore..ada game kat sana...lawan bola ler....



so 3 beranak tu demam sebenarnya...tpi dah stanby ubat kire okla tuh..sabtu tu along je masuk sgpore..kak erin n yaya lepak uma makcik dorang sebab kak erin n yaya demam...tpi ahad tu dorang ber3 masuk sana jugak....tour guide dorang dah tentu la si asher...aku tak polow coz tak renew paspot lg..next year la makcik uat okeh..skrg mcm asek busy jer....;p




plus incik asben ada escort ...so aku lepak umah je la dgn syahmi..biar la incik asben g escort..leh dpt duit...hehehe...


yaya n syahmi...



perkembangan terbaru...uma dah berubah wajah....seme dah siap cat..brg2 asas pun dah ada....so by this week dah boleh dok uma...bole la nak tergolek guling2 depan tv sambil tak masak...heheh...bukan apa..dok umah mak mentua mana leh lepak guling2....tak senonoh punya menantu.....pastu kene la masak kann....klu tak masak rasa mcm tak ok je aku rasa....segan je bila mak mentua yg masakkan...huhuhu....



bab basuh membasuh pun sama...aku suka aku yg basuh...n sidai....cume kekadang mak mentua yg tlg sidaikan klu tmpt nak gantong dah penoh...paham2 la yer..musim ujan ni baju lmbt kering...jadiknyer makan masa 2 hari la baju bergantong..



n 2 3 ari ni mak mentua plak yg basuhkan n sidai.....malu2 meow i u ols...nak wat camner..tak sompek nak basuh kain...takperla mak...mak kan baek..tak berkira...untung aku..cuma aku je la yg segan sey...huhuh....




Wednesday, December 21, 2011

~Syahmi's 4 months old~



Assalamualaikum....

So happy today coz my little cutest son's masuk 4 bulan sudey...Happy 4 months syahmi...mama n ayah lebiu so much la shayangggg.....

today morning ada checkup utk syahmi...so aku halfday....utk 4bulan neh syahmi takde injection...juz timang berat n fizikal checkup..n u ols nak tau berat syhami berapa??? berat syahmi utk usia 4 bulan neh..beratnya..6.8kg u olls..berat naek 1.5kg per months!...kuat nyusu tau syahmi neh.apalagi...berat naek lerr...for me it's ok..asalkan ada peningkatan berat n dia sehat serta cergas n aktif ...........it's relief for his parents...

utk aku plak juz timang berat..mcm biaseee...berat tuwun lagi 1kg...now my weight 68kg..ada 8kg lagi utk dpt 60kg....suppose berat ideal utk tinggi aku ialah 55kg...tpi aku takmo...60kg tu pun dah gud enough...aku takmo kuwus2 sgt...nanti tak cantek nak pakai kebaya u olls...plus incik asben nak pelok pun tak shedap nanti...ngeh ngeh ngeh...

ok..lets talk about syahmi progress.....so far skrg syahmi dah pandai mengiring n meniarap....angkat kepala bila meniarap tu sgtla tinggi....looks he's very smart n brave tau...mama proud of u...

selain tu dia dah rajin isap jari...pastu dah reti nak maen buih2 kat mulut dia..siap buat belon tauu....lepas tu dia dah rajin membebel sendiri....itu kalau kita layan lagi la kuat dia membebel....ntah apa la yg dibebelkan tu.....other things mcm biase....cukup suke org maen2 dgn dia...agah2 dia...ckap2 dgn dia....dia akan layan anda tip top punyer.....opps..utk org yg dia tak biase tgk...dia akan amek masa utk response apa yg anda buat....tpi utk org yg dia dah biase tgk ari2....so far no problems...:) gud boy syahmi...

okla.....my breast dah berat neh...nak ngepam jap....keje pun dah siap...out dulu ya...

luv 3 of us...

Friday, December 16, 2011

Jadual Imunisasi 2011

Assalamualaikum...

entri kali ni nak story pasal imunisasi si kecikku yg comel Muhammad Syahmi...

next monday aku halfday coz nak bawak si comel ke KK@Klinik Kesihatan Kempas untuk checkup 4bulan dia...alhamdulillah anakku sudah mahu menjangkau ke usia 4 bulan..amin..

mama sayang awak sgt2...awak la penyeri hidup mama....penat hilang bila tengok awak..lagi2 klu balik keje awak terus nak hisap susu cap gantong mama neh....so patient...n luvly...mama luv u so much !!!

as far as i know...checkup 4bulan ni syahmi takde kene injection...klu mengikot carta yg dkeluarkan oleh KK la..coz dlm buku syahmi ni same exactly...

btw,TGIF....bila dah keje nih asek nak cepat je wikend sampai...bukan tak hepi berkerja...hepi..then stress tak bnyk sgt...cuma windu kat syahmi...esok klu takde aral ....kitaorg akan ke Felda bdr Tenggara...ada wedding budak myvi....then esoknya pulak ari ahad...aku polow mak mentua ke Mersing utk hadiri wedding sana pulak...incik asben tak ikot g mersing coz dia menghadiri wedding bikers dia kat Pontian...

tpi im no so sure la yg ahad nyer jemputan tu...takot incik asben nak ajak g jenjalan beli brg masuk uma lepas dia abes jemputan kat pontian tu...will see how la...

cuti dah lulus from HQ...utk g chekcup syahmi...so here the Imunisasi Chart..
okla...aku tgh bfast depan pc ni...malas nak ke pantry..so c in the next entri ya...

luv 3 of us..

Tuesday, December 6, 2011

6-12-11

Assalamualaikum...

today cuaca sgt baik...tak hujan n tak panas...sedang2 elok jer....klu tak pagi2 asek ujan jer...malam tadi aku dah setel seme kain baju utk basuh n sidai....

mlm tadi syahmi tido lama sikit....kul 5 pagi baru dia sedar...aku bagi dia susu...then dia tido balik...kul 7 dia bangun...aku nak tukar pampers...sekali bukak...hah hambek ko.dia berak sey...anak mama neh dah ari2 berak ea...tu la kuat minum...tapi takperla....anak mama tak susah berak dah sekarang...lega mama..alhamdulillah...

Syahmi
senyuman syahmi yg mencairkan hati mama...
progress umah pun almost done...tingkat atas ayah dah siap cat...bahagian dapur pun dah siap cat...tinggal living hall jer belum siap....n porch area..slow2 la ayah buat tuh..lagipun dia sorang ...

aku nak tolong tak dpt...coz wikend aritu tu pun aku dok jaga syahmi..plus dia tak kasi aku cat mengecat...sebab masa basuh umah aritu perut aku ada rasa sakit....cuak juga aku kalau jahitan tak elok...

barang2 kawen seme dah pindah masuk umah...cuma tinggal barang2 perabot yg asas je kami takde n belum beli...we r looking for set sofa,kabinet tv,set bilik tidur,set meja makan,
mesin basuh n peti ais..

rabak la duit utk tahun pertama masuk umah neh...huhuhu..semuanya baru...

keje baru....tmpt tinggal baru..baby baru...kete baru..waaa....barang seme baru....nak masuk tahun baru lagi..hihihi....

duduk sendiri ni sebenarnya mencabar....seme kene buat sendiri...susah senang sendiri....makan ke tak sendiri2...takde dah org tua tolong...

semoga pembuka tahun baru 2012 ni rezeki kami bertambah....diberkati...dijauhkan menda2 yg tak elok..diberi kesihatan yg baek...utk kami sekeluarga...amin..

Thursday, December 1, 2011

Work at JB..

Assalamualaikum.....

1st day in the new office....at JB !!!!!! alhamdulillah so far so gud...staff ramai malay....then manager pun baek...even dorang bukan melayu...n paling best tmpt solat ada okeh ..siap aircond tahap beku lagi...huhu...

job scoop aku kat sini apa lagi...akaun & admin...plus PA to big boss...aku neh asek kene jaga boss jer...dari dulu lagi...apa boss punya keperluan aku mesti kene tauu.....takperla....lagi pun boss aku jarang ada opis..so bnyk takde dari ada kat opis..so boss kecik aku si yong fong n kak ros....

opis sini bnyk staf print monitor....n keje dorang memang aku tak campur la....coz bukan scoop keje aku...so aku juz dgr n nengok jer la....then waktu keje dorang pun tak sama macam aku...dorang masuk keje kul 6.30 pagi.....then abes kul 4pm...aku plak masuk kul 8.30am till 6pm...then opis ni mlm ada night shift plak....tpi juz 2 guys je la..opis sini kene onn 24hr..dats y dorang ada 2 shift n rest day...tpi utk aku juz normal working hour n working day...sabtu ahad tak kojo ler....

rasa lain tu sure ada.....maklumlah dah biase keje kl...jadiknyer nama2 tmpt kat kl dlm tgn aku jer la..then tahu bajet tmpt tu kat mana....now org sebut nama tmpt kat jb neh aku tau la mana yg aku tau...tpi mcm mana nak pegi tu kirim salam la yer..aku belum mahir....huk huk huk...

today badan rasa2 tak sedap...aku dah telan panadol smlm.but still tak kebah...so kejap lagi aku nak makan ubt lagik..jb asek ujan je pagi2...lemah tol aku

skrg rasa menjaga rumahtangga amat mencabar buat aku....yelah dah la balik keje......jaga anak..kemas umah..basuh baju...lipat baju...waaaa...sgt penat hokeh.....kurus la aku nanti klu rutin mcm nih..

dulu ada mak yg buatkan....aku juz wat keje sikit2 jer...hurmm...windu kat mak....:( takpela mak..ateh akan cuba berdikari sendiri bersama iril n syahmi...mak doakan yg terbaek buat kami yer....

smlm mak call tnya tmpt keje baru camner n tanya syahmi mcm mana sekali...so far alhamdulillah mak..cuma arini aku rasa nak demam..

okla..get back to work...nti aku hapdet lagi yer....cau!

wassalam..

Saturday, October 1, 2011

I'm a MAMA !!!!



Ini lah dia hero kami....Muhammad Syahmi b Mohd Khairil Syah
Assalamualaikum....

Wahhhh....lama giler tak hapdet blog ku ini...hampir sebulan lebey u olls....maks dah bersalin la u olls...hah???nak tau baby apa????of course baby boy in da house.....actually bnyk menda yg nak ditype kan disini...tpi apakan daya....terbatas sikit la skrg....maklumla...skrg tgh berpantang lagik....arini genap 40hari ai berpantang u olls....lokasi??of course JB...kg incik asben.....

ni hah kat atas riba nih ada si tecik ni tgh menyusu susu cap gantong neh....sambil dia menyusu....tetibe rasa nak hapddet blog....buhsan lak asek open fb....fb laks cam gitu jer....takde yg best pon...

btw, lupe nak gitaw....today my bufday u olls....yg ke 27 taon....i jujur okeh pasal umur neh....nak watpe tipu2 umur...even ai dah 50 tahon pun i akan ckp i 50 taon...-_-

okey back to the early story....ekceli ai nak story pasal pengalaman jadi mama neh....fyi,ai bersalin operate utk 1st baby neh.....nak wat camner...dia takmo kuar ikot bawah...walaupun dah 10cm.....last2 czer coz baby dah lemas.....pastu bukan sekali jer kene operate!!! aku bleeding !!! mean rahim lmbt kecut n salur darah tak stop2....jadinya jahitan aku tuh dorang bukak balik n jahit salur darah kiri n kanan bagi mengecil supaya darah tak terus2 mengalir dgn lajunya.....jadinya...lepas tu dorang jahit balik....alkisahnya proses bersalin haku neh....

sangat sedey okeh.....mcm nak mati dah rasanya masa tu.....nasib baek umur pnjg lagi...coz klu bleeding nih....boleh membawa kepada kematian.....!!!!

masa tu incik asben tersayang always be my side....masa nak g operation room....kene tolak guna strecther tuh.....aku sedey sgtt....igt mati je masa tuh.....ni hah tgh type leh jadik sebak aku....aku jadi sgt sensitip ble citer kembali saat2 itu....alhamdulillah...operation selamat...aku kene tahan kat observation room utk kat labour room tuh....masa tu baby depan aku jer...aku leh tgk je....aku tak leh jaga....coz diri aku pun dijaga oleh org lain...so baby minum susu fm for the 1st time aku rasa masa aku dlm wad perapian tuu....nak wat camner..aku tak bole feeding dia time tu..so sgt sedih hokey....but now he's back to breasfeeding...syukur alhamdulillah..cuma dia tak dpt nak merasa susu ibu dia bila dia sudah keluar di muka bumi ni..

gedebak gedebuk aku masuk wad 3 hari....tambah lagi 2 hari masuk NICU coz baby jaundis....aka kuning......lepas tu aku discharge..itupun sebab terpaksa ckp kat doctor nak balik raya.so buat2 ok je la bila doktor tanya aku dah boleh berak n dah kencing sendiri ke..huhu..pastu doctor pesan suh dtg hospital balik lagi 2 hari...balik umah time org berapa hari lagi nak raya....tak salah aku lagi 2 hari nak raya agaknya...jadi incik asben pun beraya la kat kl..dgn berbekal kan baju melayu lamanya.....cian abg......lagipun kitaorg memang takde wat persiapan raya langsung!!! takperla.....next year kita pulun abes2.....coz baby pun dah besar next year raya...


muka syahmi yg masih ada kuning lagi lepas dah discharge...still polow up 2hari sekali...penat ulang alik spital kajang...



bagi aku pengalaman bersalin seme lain2....aku tak pernah bersedia utk czer....aku pikir aku boleh lahirkan syahmi normal....tpi dah rezeki aku tertulis mcm tu....jadi redha la..
sepanjang berpantang plak aku cukup diuji.....menangis tu tak payah la cakap.....selalu jer la aku nangis klu baby meragam tgh2 mlm.....alhamdulillah susu badan ada lepas aku berurut....nak wat camner..aku bersalin time org cuti raya..nak tak nak kene tggu 2 minggu kemudian baru mak bidan dtg mengurut..itupun kat JB..sebab aku sambung berpantang JB...

bila bab menyusu tuh lama kelamaan aku dah boleh terima....bukan senang nak jadi mak neh...tgk dgn merasainya tak sama.....tpi bila tgk dia senyum...hilang seme penat....hilang seme sakit walaupun sebenarnya sakit luka operation tuh...
siapa kata operation senang?tak rasa sakit pape..heloooo..please ok..even kitaorg tak bersalin normal...org yg bersalin czer ni risiko sgt banyak ok..tgk..dgn bleeding nyer lagi..
dgn luka operation lagi..so anda silap jika anda ckp bersalin czer ni seronok n senang !
sapa yg mengalami nyer sajer yg tahu...

baby aku skrg dah sebulan lebey...so far alhamdulilah...ada peningkatan berat bdan n ketinggian....rupa nya plak mcm2 bak kata mak mentua aku....kejap muka nmpk mcm paklong sgbesi la....atok sgbesi la....tpi biler sedara belah jb plak ckp...muke dah mcm kezen nya si dannish...pastu muke iril...ayahnya la tuh...pastu muke kezen2 yg lain pun disebut.....alahai...syahmi2....mcm2 rupa org nmpk kat muke awak la syg oii...xkesah la sygg...janji awak anak ayah n mama....

mama doakan awak cepat membesar...jadi anak yg baek n solehah.....mama n ayah syg sgtttt kat syahmi....muah!!!!

okla....nak out dulu....sbnrnya bnyk lagi yg nak di stroy mory kan.....tpi next time la yer...


gambo pertama kami raya ber3..aku pakai baju kurung...tpi kain nyer kain batik..keh keh keh..












da.....cau cin cau....


love 3 of us.....

Saturday, August 20, 2011

Overdue sudey

Assalamualaikum....

lama giler rasanya tak hapdet blog ni....ermm..yerlahh..igtkan baby dah nak kuar...tup2 dia takmo kuar lagik....tak pasal2 overdue sudey...skrg kandungan pun dah mencecah 40minggu 6 hari....lagi 3 hari aku akan menyerah diri kat hospital....coz doctor menyarankan agar aku di induce jika masih tiada tanda2 bersalin.....tak kesah la....skrg aku tak kesah nak kene induce or kene bedah.....apa yang penting skrg aku dpt anak aku yg aku kandung selama ini.....aku selalu mendoakannya sehat n sempurna semasa di dalam kandungan......sapa tak sayang anakk.....tak sabar aku nak mendukongnyer.....apatah lagi....dgn keadaan skrg....jiwa agak kacau.....selalu pikir bebukan.......org lain seme dah bersalin....aku jer belum.....tpi terubat la sikit n takmo pikir sgt bila incik suami ada disisi menenangkan aku........bersyukur yg dia paham situasi isterinya ini.....thanks abgg....luv u much !!!!


keadaan aku sgt la tidak selesa apabila time tidor.....baby sgtla beratt...boleh rasa kepalanya dan keberatan berat baby biler aku mengalihkan badanku....kene wat pelan2..

dalam pada masa yang sama....staff nurse tmpt aku checkup kesian dok nengok aku tak bersalin salin lagik.....dia nengok perut aku besor katanya....dia harap aku cepatlah bersalin.....aku lagi la nak cepat bersalin beb.....tak sabar nak tgk zuriat kami neh.....ramai sgt dah yg bertanya n menanti kelahiran hero kami neh.....opah nyer siap cakap cucu lelaki pertama nih degil bebenor nak kuar......huhuhuh

tpi ada baeknya jugak tau u olls......dia sebenarnya kasi mama dia puasa lama sikit...soo gantinyer tak perlu banyak2 sgt.....plus dia nak dok dlm pewot mama dia neh coz dia boleh makan sedap2...hehehe....biler dah deliver nti dia tak bleh makan sedap2 kecuali susu ibunyer.....hilk hik hik hik.....

eehh.....dah nak berbuke la......jumpa di next entri okey u olls......maybe entri biler dah bersalin....heheh.....doakan kami selamat yer.....


luv 3 of us.....

Sunday, August 7, 2011

My lil 38 & 39 weeks

Assalamualaikum.....

alhamdulillah sekali lagi diberi peluang oleh NYA untuk menhapdet blog suam suam kuku neh....almaklumlah....masa untuk bersalin hampir tiba...jadi kemalasan melanda diri.....plus ketidakselesaan......

let''s share the progress for 38 weeks of pregnancy..

Minggu ke 38

" Puan tentu akan dapat merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kita kerap mahu membuang air kencing...."


Minggu ke 39


" saat hampir bersalin minggu kedua terakhir sebelum bersalin...perut kira sudah begitu besar dan berat.....buat masa ini kita perlu fokuskan fikiran kepada perkara-perkara positif dan bayangkan pemandangan indah....kita perlu pastikan segala persediaan untuk melahirkan telah siap dan dikemas dan diletakkan di tempat yang mudah diambil......

faktor -faktor untuk perkara di atas sgtlah tepat....dimana kekerapan kencing semakin ketara....selain itu....perut sudah berasa turun kebawah.....dan yg penting emosi semakin bercampur baur.....

alhamdullilah....saat yg hampir bersalin ni aku ditemani oleh suami yg sgt penyabar....yg sanggup stay dgn aku sampai saat kelahiran anak kami ini....

last week friday aku ke hospital serdang sebab kontraksi yg kerap....selang 30 minit........n no bleeding...no leaking....after 4 hours at emergency....doktor dah check jantong baby....scan...n wat CTG kat aku....bukaan kali pertama baru 1cm....lepas tuh....aku kene tunggu senior doktor check before aku discharge.....then bukaan baru 2cm.....so bukaan aku hanya 1-2cm baru....so doktor lepaskan utk aku balik umah dulu...

tpi aku kene alert....if ada bleeding....or leaking....n heavy contraction....3times in 10 minit.....aku kene ke hospital......so far...sakit ada...cume aku kene kira contraction tuh.....klu belum cukup 3x in 10 minit aku tak ajak asben aku ke spital......bukan apa....penat la nak kuar masuk spital......kali ni dtg spital aku nak aku n baby dah ready for delivery.......insyallah...

air zam2 pun aku dah minum.....mintak dipermudahkan.....plus incik asben pun dah buatkan air selusuh....inshallah di permudahkan semuanya....aminn....

selain dari itu....aku kene muhasabah diri...kene mintak maaf dgn suami selalu......mintak dia doakan kita dimudahkan bersalin...........selain itu ibu bapak aku n mentua aku kene mintak maaf.......itu adalah org yg terdekat dgn kita....selain adik beradik n kawan2 rapat.....

semalam aku dpt news yg junior skolah aku yg sama due dgn aku dah selamat melahirkan anak dia hari jumaat lepas....alhamdulillah.....rezeki dia percepatkan n dipermudahkan.....she's got baby gurl.......

so aku hanya tinggal 7 hari lagi b4 due aku......mintak2 dipermudahkan....doakan yg terbaek utk kami anak beranak yer......


luv 3 of us.....




Monday, July 25, 2011

my lil 37 minggu

Alhamdulillahh....syukur alhamdulillah....my lil baby dah melepasi minggu ke 37 kehamilan....

here the progress...


Minggu ke-37

" kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik..bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar..bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu....rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5cm...kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki...."

yess....it's true....

lately terasa sangaat yg baby dah engage...dari checkup 3 minggu n every week yg lepas pun doctor dah bgtau yg baby dah kat laluan dier....so juz waiting the time je la skrg...

masalah yg ketara skrg ialah tido tak lena...selalu terjaga...bersin pun sakit kat prut.....batuk semakin kurang.....tapi biler batuk tuh....Ya ALLAH....sakitnyaaaa.....mcm nak bersalin jer rasanyaa......contraction kerap skrg.....tpi so far belum rasa sakit yang boleh rasa nak ke spital..

that ols the progress....c in the next entri....


love 3 of us....














Sunday, July 24, 2011

~24 july 11~

what a bored weekend dat i have....so boringgggg.......

at home....at home .....at home.......bosannyaa......nak kuar takde mood....incik asben tak balik dis weekend plak....dah 2 weekend dia tak balik cni......juz balik last 2weeks on weekday.....mon-thurs....pastu balik jb balik.......takperlah....nak buat mcm mana.....ada keje......

dis weekend dia tak balik cni coz ada ride ke kuantan.....alhamdulillah....everything going smooth...n semuanya selamatt.....he promise me nak balik cni ari rabu or khamis.....hopefully dia dpt balik cni ari rabu la...coz khamis ada checkup at 11am.....hopefully he can make it.....

lately perut rasa mcm dah kebawah.....baby mcm dah menekan je perut n ari-ari nih.....tido jgn ckp la...memang tak lena..klu aku tido dlm kul 12mlm....sure kul 2 pagi....4.30 pagi....n kul 6 lebey akan terbangun punyer.....klu tak kerana nak kencing...terjaga sebab badan tak sedap.....

tu pasal biler bangun tido dlm kul 9 lebey....then dlm tengahari or petang mesti nak kene tidor lagi....mata mcm ada gamm...nasib baek dah cuti.....

then paling ketara sangat skrg neh ialah aku cepat sgt berpeluh....abes panau2 badan aku dibuatnya....nasib baek aku perasan masalah kulit neh....then suruh mak bubuhkan kat blkg badan ubat matikan kuman panau tu....alhamdulilah semakin baek....then kat leher2...kat area breast pun terkena..mungkin hormon atau trimester terakhir megandung ni bwk mcm2 efek....takperla..sabar je utk lil baby....

lagi 3 minggu je lagi due aku......klu terawal kuar pun takperla....coz dia dah lepas premature baby....so mcm aku ckp...paru2 dah boleh berfungsi dgn baek......alhamdulillah.....


oklaa...time's up....im going to my bed...catch up on the next entri.....


love 3 of us....

Friday, July 22, 2011

Leave is begin...

Assalamualaikumm

kali ni entri di hapdet dari umahku....coz i'm on LEAVE bebehh.....cuti dah start.....so tggu masa n ketika je utk deliver my lil baby....coz doktor sarankan utk aku bercuti biler nak masuk minggu ke37 kehamilann.....

last wednesday aku ada checkup.....so far alhamdulillah....tak bnyk yg berlaku......cume it's a bit funny coz weight aku turun 2kg dlm masa seminggu....macam tak caya boleh turun plaks....sebab selama ni checkup berat aku akan naek dlm 500gram to 2kg...tpi kali ni turun plaks....so doktor pun tanya nape berat turun...coz tak elok berat turun...tambah2 nak dekat bersalin nih.....aku disarankan utk makan.....dan aku bgtau ler aku makan...cume maybe aku tak sehat...batok,selsema ni yg wat aku kurang selera makan....yelah.....sakit sgt biler batok....kesian kat si kecik nih...

pastu kepala baby dah engage kat laluan dia....cume aku tak tahu ada bukaan atau takk....coz aku assume belum ada bukaan lagi...biler dah sakit ya amaat nti baru tahu ada bukaan atau takk....itu seme kene check kat spital.......

seperti biase penerangan tanda bersalin diberitahu.....tekanan darah normal....walaupun rendah.....coz aku memang dari mula lagi tekanan darah dah rendah.....

so next checkup aku pada 28hb julai neh....dan dorang pesan....klu belum bersalin pada 28hb tuh dtg la checkup....tpi klu dah bersalin inform dorang....coz dorang kene dtg umah check aku....aku cakap.....aku ada possibility ke nak bersalin awal?????dorang ckp...ada kemungkinan boleh bersalin awal....lagipun minggu ke37 ramai yg dah boleh bersalin.....lagipun paru2 baby dah matang.....so no worries...inshaallah...

okla.....itu saje utk entri kali nih...aku kekebasan la tgn neh....sgtla tak best nak menaip...c in the next entri okeh.....take care olls.....daaaaaaaa


luv 3 of us.....


Monday, July 18, 2011

my lil 36 weeks...

Assalamualaikum....

gembira rasanya dah menuju ke saat saat akhir kehamilan neh.....hi hi hi...mlm tadi mimpi maen2 dgn my baby.....perasan dah bersalin la tuh..hehehe.....sedar2 jer nak terkencing....coz tank dah kene himpap dgn kepala si kecik dlm pewot neh......nak kalih badan tak boleh....hehehe

okla...last week my baby sudah menjangkau ke minggu ke 36 kehamilan......so let's share the progress.....


Minggu ke 36

" bagi mereka yang berkerja pula sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah...puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan....senantiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau " varicose vein " dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus puan ketika ini...puan akan berasa perut puan begitu penuh dan sarat dan sukar untuk membuat sebarang pengerakkan..."

progress ni agak lmbt....masa minggu ke 33-34 dah mula tidor kaki atas bantal....sampai kene cramp...simpul biawak org ckaap.....last2 urut b4 tido...alhamdulillah...tak kene dah cramp....janji pakai stokin tido...

pasal cuti tuh.....rabu nih bermula cutiku hingga saat nak bersalin nti......dok umah jer la yer makcik......makan tido makan tido......muhahahaha.......then my berat of course sudah naek ....lasst week checkup naek 1.6 kg....pergghh......itu berat aku ker berat baby ea....last 2 weeks berat naek 500gram jer....next weeknyer naek 1.6kg.....dlm masa seminggu jer......padahal last week makan mcm biase jer...nurse ckp....makin ujung2 neh...yg naek berat tu baby.....sebab dia dah ada lemak sendiri.....oh....iyeker....tak kesah la...janji baby sehat yer shayangg.....

sabtu nih my baby menjangkau ke minggu ke 37....mean border kepada kelahiran premature baby...if my baby dpt lepas minggu ke 37....n dia kuar melihat dunia pada 37minggu above...dia bukan prem baby.....yiehhaaa......so paru2 dia dpt bertahan seperti bayi yg cukup bulan.....inshaallah.....moga2 shayang mama n papa neh kuar selepas 37 minggu yer.....

ok...dats ols for now.....c u ols later k..daaaaaaaa


luv 3 of us...



Friday, July 15, 2011

Medela harmony ~ breastpump


okey...this entri aku nak share mengenai breastfeeding.....bukan apa.....susu ibu amatlah sekali digalakkan utk diberi kepada bayi yg baru lahir sehingga usia 6 bulan....tpi sebaik2nya ada yg mengatakan bahawa sgtlah bagus klu dpt beri anak kita susu ibu sehingga berusia 2 tahun...dan aku tak terkecuali dari perkara itu dimana....aku adalah pada 27 tahun yg lepas seorang bayi....yg menghisap susu ibunya sehingga berusia 2 tahun.....itu yg diceritakan oleh mak n abah aku ler.....perihal aku masa kecik2 dulu......so memang hasilnya....aku susah nak sakit.....klu tak caya tanya la parents aku.....aku tak pernah merasa kene admit mana2 hospital......deman batuk tu dlm setahun boleh kira la....so alhamdulillah aku kurang sakit.......

ok....berbalik pada citer breastfeed neh......skrg kandungan aku dah berusia 9 bulan....dlm kiraan islam...kiraan mengandung yg sebenar ialah 9 bulan 10 hari...iaitu tinggal lagi 10hari...tpi klu ikot kiraan doktor aku ada lagi 28 hari iaitu bersamaan due aku iaitu 14aug 2011.....kiraan doktor mengatakan bahawa mengandung haruslah 40minggu.....tpi dlm keadaan skrg...ada yg mengandung terlebey masa n juga yg terkurang masa....ikut individu....lain org..lain perihalnya..

aku hanya mampu berdoa pada ALLAH...kerana semuanya yg berlaku adalah atas izinNYA..aku berdoa agar proses kehamilan n kelahiran berjalan dgn lancar dan baek...dimana baby dan aku selamat semuanya....

so biler dah bersalin nti....aku pun dah siap siaga dgn brg2 utk menyusu anak neh....org kata masa berpantang susu bnyk kuar...jadi tak perlu utk beli pump or wat stok ebm....juz direct breastfeed anak jer.....okla......aku agree dgn menda tuh..tpi utk keperluan jugak...aku beli pump n storage milk....pump aku beli awal coz risau susu tak kuar....so haruslah kita pump utk membuat susu itu keluar kannn..........klu tak sian baby tak reti nak hisap.....dahaga plak dia....

utk breast pump.....aku beli yg manual jer.....kerana incik asben tak kasi beli yg pakai electric punyer....katanya bahaya....aku pun cuak jgk ler....betol jgk...watnyer tak sesuai kang tak pakai plak....jadi lepas survey2 n baca2 kat blog n goggle mengenai manual breastpump....medela harmony pilihan aku.....nak beli breast pump ni kene rajin search...aku amek masa 1-2 bulan jgk la nak beli....bukan apa....pump ni ada mcm2 price...menda yg sama..beza dia mahal n murah jer....bukan apa.....ada yg beli rm100 jer pump neh....pastu ada yg beli rm199 jer.....then aku tgk kat website brg baby ada yg jual rm 299....so sgtla berbeza harga yg ada....dan aku plak lmbt g beli...bajet nak beli yg rm100 tuh...tpi kat tmpt tu dah tak jual....then ada tmpt satu lagi neh tgh wat offer rm199....aku ketinggaln seminggu jer...last2 dpt rege member rm 232 utk medela harmony tuh....emmm okla......asalkan tak smpi 300....hehehe....so kat bawah ni rupe breast pump aku.....

Medela Harmony Manual



perasaan still sama.....tak sabar nak pakai pump neh..huuhu......aku dah godek2 isi dalam tu...camner nak tanggalkan seme.....so far okla..dia ada manual instruction....so tunggu dan lihat la yer nti....lepas dah guna nanti aku share experince ku bersama pump neh.....okeh....

rupe nak pump nanti jadi mcm gambar di bawah la yer.....huhu.....

*
*


ok.....biler aku dah start keje nanti.....susu yg di pump akan disimpan di dlm botol simpanan yg aku telah beli secara online.....ada 36 botol semuanya...harap2 cukupla.....rege utk botol tu pun aku survey gaks....so aku dpt kat satu website ni....then aku beli online jer....rege milk storage nih rm 98.00....okla...kan aku dpt 36 botol 5oz punyer.....

di bawah ni ghupenyer milk storage ku ituw.....

bumble bee milk storage

so segala persediaan utk menyusu baby telah aku siapkan....semoga ALLAH permudahkan lah urusan hambamu ni YA ALLAH.....aminn.....


luv 3 of us....

nursing bra & disposable panties...

Assalamualaikum...

lupe plak nak citer...yg aku dah jumpa dah barang2 terakhir yg nak bawak ke spital nanti......barang tersebut ialah...panties yg pakai buang....aka disposable panties dan juga nursing bra...


Disposable Panties


akhirnya aku dpt jugak disposable panties tu kat giant...aritu cari kat k4 size kecik....wisau aku tak muat....maklumlah....perot dah boyot....plus seme part dah besorr.....kang ada plak nmpk mcm g-string plak klu aku pakai yg size tecik....ahahahaha.....dah la panties ni utk letak pad...
nasib panties ni murah jer....so aku sambar la dlm 2 roll...dlm 1 roll ada 5 helai ke 6 helai....aku tak pasan plak....takper.....klu tak cukup bleh beli...itupun klu selesa la pakai..klu sok nti dah bersalin tak selesa pakai....aku pakai panties yg kain biase tu jer lerr.....so next item yg aku dah beli skali ialah...sila tgk kat bawah.....


Nursing bra..

hah...ni la rupe nursing bra....bra ni boleh bukak clip dia.....then juz appear breast utk baby feeding.....dan aritu aku dah try pakai...selesa u olls....tpi beli 1 je aritu....coz takot tak selesa...takperla....next time boleh beli lagi...janji selesa utk baby breastfeed.....dan tak payah nak selak2 habis bra .......:)


hah..mcm ni lah cthnya.....kan senang anak nak menyusu tuhh.....uisshh..tak sabar rasanya...nak menyusukan baby.....hari2 doa2 semoga ada susu utk baby nanti.......dah pasang niat ......barang2 utk breastfeed baby pun dah beli......

so kita ngomel next entri la yer pasal breastfeeding plakss.....nak share dgn u olls item utk breastfeed neh.....

walaweh....patotla lapar...dah kul 1.30 neh...harus kuar tapau makanan neh....okla....cau cin cau dulu......



luv 3 of us.....









Monday, July 11, 2011

Tanda tanda bersalin

Tanda Tanda hendak bersalin...

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:
  • sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
  • kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
  • sakit perut, memulas
  • kerap buang air besar
  • kerap terkentut
Keluar Lendir Pekat/Berdarah
Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim

Rahim Mula Menipis.
Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

Sakit Belakang
Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi. Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda. Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

Pecah Air Ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

Sekiranya mempunyai tanda-tanda hendak bersalin, anda perlu pergi ke hospital yang telah dirancang. Tanda tanda bersalin termasuk: sakit bersalin, petunjuk (terdapat kemerahan tanda seperti darah dan lendir di permukaaan serviks) dan pemecahan air ketuban.
Sebaik sahaja anda dimasukkan ke wad, kakitangan hospital akan melakukan perkara-perkara berikut:

1.
Cardiotocography (CTG); untuk memonitor degupan jantung fetus
2.
Enema; untuk membersihkan usus besar
3.
Pemeriksaan vagina; untuk memonitor bukaan serviks
4.
Memasang titisan intravena; tiub plastik akan dimasukkan ke
dalam salur darah. Tiub ini adalah untuk memasukkan ubat jika berlaku kes kecemasan.

Terdapat 3 peringkat proses bersalin:
1.
Peringkat pertama
Serviks akan terbuka perlahan-lahan
sehingga bukaan berukuran
10 cm bagi membolehkan bayi keluar.
Pengecutan otot pada mulanya
agak perlahan setiap 10 minit dan bertambah
kuat dan kerap. Pada akhir
peringkat pertama pengecutan berlaku setiap
2 hingga 3 minit dan berterusan
selama 40 saat. Peringkat pertama biasanya
mengambil masa lebih kurang
8 jam.

2.
Peringkat kedua
Peringkat ini bermula apabila serviks telah
terbuka sepenuhnya dan berakhir
apabila bayi dilahirkan. Dengan bukaan
serviks yang luas, bayi akan bergerak
turun sehingga kepalanya muncul di bukaan
vagina. Selepas kepala dan
bahunya keluar, bayi boleh keluar dengan
mudah. Peringkat ini mengambil
masa 30 minit. Biasanya episiotomy
(potongan di bahagian bawah vagina)
dilakukan untuk mengelakkan vagina
dari terkoyak.

3.
Peringkat ketiga
Selepas bayi dilahirkan, uterus akan terus
mengecut dan ia akan
dikeluarkan. Peringkat ini mengambil masa
lebih kurang 20 minit.

waahhh......tanda tanda kecil seperti perut
memulas,sakit belakang,kerap
buang air besar,kentut dan sakit kelangkang
memang kerap
semingu dua neh....haihh.......dah nak hampir
ker masanya......lepas ni
tanda besar ler pulak gamaknya......teruja dan
takot plak dibuatnyer......
semoga ALLAH permudahkan semuanya....
minggu ni pun dah mula
minum air selusuh.....kita hanya berusaha n
berdoa....segala datang dariNYA.....


My lil 34 & 35 weeks

Alhamdulillah....sekali lagi my little baby progress is going smoothly..

so let's share the progress....

Minggu Ke 34

" kedudukan bayi pada ketika ini telah betul betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira kira 40.5cm..sekarang bayi telah terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang..masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi..jadi bayi kelihatan agak tembam..."


Minggu Ke 35


" akan berlaku perubahan pada diri puan....puan akan merasai kesukaran untuk bernafas,membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk,bersin atau tertawa dengan kuat..manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol...puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim...."

simptom2 tu seme dah lalui.....dan kebenarannya terserlah.....lately bangun tido kerap.....selang 2 jam mesti bangun nak buang air kecil....klu tak buang...nak kalih badan tersangat la sakit.....lepas tu nak tido kene bantal tinggi...kesukaran bernafas sgtlah bahaya.......kekadang leh terjaga.....

but it's all about experienced to be a mummy.....i'm glad to feel that....now aku dlm proses mententeramkan jiwa........tak mo sedih2.....takmo tension2.....maklumlah masa dah dekat nak bersalin ni seme perasaan bercampur baur.....semoga dipermudahakan oleh ALLAH urusan kehamilan n proses kelahiran ini nanti...semoga anak kami ini selamat,sehat,sempurna dan menjadi anak yg soleh n solehah....amin......


mama n papa luv u sweetheart......


luv 3 of us...

Friday, July 1, 2011

Happy Anniversary 4 Years

happy Anniversary 4 Years to us !!!!!

huhu....sedar tak sedar dah 4 tahun our relationship....dari bercinta,bertunang,berkahwin......seme berlaku dalam masa 4 tahun neh.......so sweeet in my lifetimee......and the wishes goes to my luvly incik asben......dia pun wish the same thing....oh..rasa nak peluk2 jer my asben tuh.....tapi apakan daya....he's far away from me....

biler terkenang kembali zaman 4 tahun lepas.....smpi skrg kitaorg suke bangkitkan masa ketika tuh...bukan apa...ada saat yg mengelikan hati....sampai skrg kitaorg suke kenang kembali......usik mengusik perkara lama yg kelakar......incik asben plak memang suke mengusik aku.....

tpi dlm masa 4 tahun ni bukan suke jer tau...duka pun ada..tpi biarlah kami berdua jer yg tahu.....duka tu dari pelbagai aspek....biasela....dlm dunia mana ada yg hepi jer......

selain tuh jugak......kami menunggu ketibaan kelahiran zuriat kami yg pertama.....tak sabar rasanya nak dukung zuriat kami berdua...bukti kasih dan sayang kami ...........dialah bakal mengikat n mengeratkan kedua2 belah kuarge dan juga penyambung kepada keturunan kami.....semoga anak kami ini sentiasa dibawah lindunganmu YA ALLAH...aminn....

esok genap baby 34minggu.....klu baby nak kuar lagi 2minggu pun mama dah ready sayangg....coz biler awak lahir dlm minggu ke 36....awak bukan lagi berada dikalangan baby pra matangg......coz mama klu boleh tak nak awak lahir pra matang.....kerana tak sanggup nak berpisah dgn awak.......sebab biler jadi baby pra matang.....awak kene dok spital.....tak boleh balik saing mama....kene duduk dlm NICU....so i dont want that thing happen ......

so awak bersabar je lagi sikit jer baby......mama tahu dlm pewot neh keadaan dah sempit....awak tak selesa nak bergerak sangat kan....tu pasal biler awak bergerak...mama terpaksa tahan sakitnya......mungkin siku atau lutut yg terjojol kat pewot mama neh...kekadang kelakar rasanya....tpi dlm kelakar2 tuh senak n sakit pun ada....tapi itukan pengalaman indah walaupun sakit.....:)

today keje kat opis tak bnyk..ada incoming 2 tender.....PNL belum buat lagi.....tpi for sure aku bukan in charge tender neh......coz dgn keadaan aku neh....aku tak boleh jadi incharge.....maklumlah buat nyer sakit bersalin dtg...mau tak submit tender tuh nti.......

cuaca kat luar pun panas jerr....klu dpt tido kejap neh best....okla.....nak take 5 jap...

nti kita ngomel2 lagi yer.....daaaaaaaaaaa





luv 3 of us......


Wednesday, June 29, 2011

nak cari rumah...nak cari rumah....

Alhamdullilahh...Salam Israj Mikraj.....

dalam saat2 nak menanti org baru dalam kuarge....aku dapat call bgtau appointment letter utk keje baru aku dah siap......kene dtg HQ kat kuchai lama utk amek.....takperla....at least dah siap...nti aku pergi amek...dekat je dgn umah aku.....

then now bnyk perkara kene fikir n buat.....1stly...lepas bersalin n berpantang kat jb nanti....aku n asben dah kene pikir utk move out.....yerlah...tak kan nak dok kat umah mentua.....klu mentua tinggal sorang boleh la kitaorg menumpang berteduh....tpi memandangkan abg dia yg 2nd ada kat umah....so aku agak tak selesa nak join venture duduk situ....skrg pun aku menumpang tido bilik mak mentua bile balik sana...so privacy tu takde la kan utk kami suami isteri......

aku boleh stay sana pun paling lam 4-5 bulan lepas berpantang...coz baby kecik lagi n boleh mintak mentua tlg ajar mana yg patut....lepas tu pandai2 la stay luar...aku dah keutarakan kat incik asben pasal menda neh...then dia pun phm......dan setuju bersama...yerlah....aku ni dah la 1st jauh dari family....dok jauh plak tuh....so klu family aku dtg menjenguk at least dorang ada la tmpt utk bermalam selama mana dorang berada kat Jb......kat jb ni pun bukannya kami ada sedara mara terdekat.....memang aku takde sedara langsung kat jb...ada pun sedara belah bapak aku kat pontian...nak kata area Jb memang takdo la kan ......

now sambil2 menanti saat cuti bersalin...aku ada gak survey2 umah utk disewa.....almaklumlah...nak beli umah guna skim rumah pertamaku itu aku tak berapa yakin lagi....tunggu la gaji aku naek sikit.....yerlah....anak kecik2 ni bnyk nak kene pakai duit n standy duit.....so takat sewa tak lebey 500 tu aku rasa kami mampu...tpi kene pandai n rajin mencari la....so far aku tgk kat mudah.com.my.......ada la yg range budget kami......inshallah..dpt la nanti umah utk kami menyewa nanti.....aku percaya pada rezeki yg ALLAH dah tetapkan...tambah2 rezeki anak ni sapa yg tahu kann.....:)


okla...nak rest jap...biaselah boss takde....hehehe.....


luv 3 of us...



Monday, June 27, 2011

my lil 32 & 33 weeks

Assalamualaikum....

let's share the baby progress on 32 &33 weeks of pregnancy

Minggu Ke-32

" bayi kita telah mengalami peertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6kg, Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula,sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung,Sebenarnya puan puan tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi..."


Minggu Ke-33

" bayi kita telah memiliki rupa parasnya yang tersendiri..rupa inilah yg nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak..malah bayi kita juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap. Sebagai ibu,inilah masanya puan perlu mendapatkan seberapa banyak rehat yang boleh...Cubalah berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana puan mungkin penat ekoran membawa perut yg besar...


Alhamdulillah...semakin hari baby dlm perut nih semakin membesar dan sehat hendaknya....mama n papa love u so much sayang !!!! tak sabar nak tunggu kelahiran awak ke dunia neh....

semoga dengan kelahiran awak membawa rezeki yg melimpah ruah utk awak dan kita sekeluarga......satu2 mama dah nmpk..awak belum lahir lagi mama dah dapat keje kat JB.....semoga rezeki awak melimpah ruah....ammin ya rabbal alamin...

papa pun is getting better....cume bengkak tu masih besar.....hopefully semakin hari semakin surut la bengkak tuh......dan papa cepat sembuh....

today contraction semakin kuat dan kerap......tpi mama can handle it..mintak2 la takde pape yg berlaku diluar jaangkaan.....mama tak nak awak kuar dalam keadaan tak ready.....biar awak matang betul2 dlm pewot mama k syg......awak baru nak masuk 34 minggu...at least kalau betul la rezeki awak nak kuar awal jumpa mama n papa...biarlah usia awak 36 minggu....mama tak nak awak nanti kuar terlalu awal n doctor tahan awak dlm incubator....or NICU...mama tak sanggup nak tgk wayar2 kat badan awak nti........semoga doa2 mama n papa diberkati n didgri oleh NYA....
aminn ya rabbal alamin....



luv 3 of us....

Tuesday, June 21, 2011

incik asben admitted

i'm bacckkk to work...lepas cuti wikend n cuti EL semalam.....arini masuk keje baliks....sungguh la tak bestt...rasa nak cuti lelama jer...........

last wikend ada badluck to my family...my luvly incik asben admitted kat spital....xcndt wif his bike...nasib takde injury yg besar...juz bengkak2.....hopefully cepat sembuh yer sayangg.....

tpi 3 hari jugak la dia admitted tuh......haii..bini yg standy by admitted....dia plak yg admit dulu.....abg....abg....next time xtra carefull la ride yer.......

then aku dpt news tu on evening saturday......nasib dia yg call..klu org lain yg call bgtau keadaan dia memang lain mcm la kan rasanya.....mau terberanak aku dibuatnya.......tpi even dia call aku sekalipun...aku tetap sedih tauu....dia xbole xcdnt.....tak suke.....tak suke.....then dari suara dia aku rasa dia tahan sakit....then aku decide nak tgk dia ahad tu...tpi make a seperise la kann....tak mau bgtau dia or my MIL pun.....heheheh....

then biler smpi spital.....hati aku puas la dpt tgk dia....he's look fine ...tpi aku tau sakit.....so muke ada cikit tak ceria...biasela...muke org sakit.....tpi ok la....

semalam dia dah discharged.....penat gak la aku turun naek spital tuh....perut plak sakit.....maybe sebab baby menendang.....tpi takper.....utk suami tersayanggg kann....aku settlekan la mana yg aku kene buat....tak kan nak suruh dia plaks.....dia jalan pun mcm org lepas bersunat....huhuhu....

biler smpi umah mak mentua tlg angkat kan barangg....mak mentua aku ni bagus.....dia ringan tulangg....mcm asben aku ni la...dia rajin n luvly sebab ikot perangai maknyaa....alhamdulillah.....

then asben aku ni dpt la rest kat hall umah.....tpi cedey skit....ptg senin tu kan aku nak balik kl dah.....dia tak kasi aku balik.....suh balik ari selasa.....tpi takboley la sygg....nti wikend ni mama dtg yer tgk abg...

mlm tadi aku smpi kl dlm kul 10pm.....tu pun sebab singgah pagoh dlm 30-45 minit.....sebab tulang punggung aku dah sakit memandu...huhuh.....plus benti makan minum n buang air kecik seme......alhamdullillah smpi aku dgn selamatnya dgn mak ke umah......

okl...cont back to work.....c in the next entri.....


luv 3 of us....





Wednesday, June 15, 2011

blog

wednesday suda.....

today aku sedih sikit.....tadi aku ada baca blog...pasal suami yg main kayu tiga dgn pompuan lain sementara isteri tgh pregnant....what the hellll........kuang ajar husband mcm tuh....bini tgh sarat mengandung ko boleh bersuke suki bermanja manja dgn pompuan lain.....siyes aku benci...

aku meletakkan diri aku seperti wanita itu....semoga dia tabah.....walaupun ada asben mcm tuh....aku harapkan dia tekadkan diri jer....n igt bahawa baby dlm perut tuh kekuatan diri utk terus hidup....kesian sgtt....

kenapa la lelaki suke wat hal biler isteri tgh mengandung ekk...padahal yg dikandung tuh bukannya anak org lain...anak hasil benih dia jugakkk......bodoh betol lelaki mcm tuh.....klu dpt kat aku ....nak je aku sepak terajang......

huh...emosi betol plak aku.....tpi klu menda ni berlaku kat diri aku......aku senang jer.....babai jer laki mcm tuh...plus aku boleh survive sendiri....and wat pe nak stay dgn laki mcm tuh......tak appreciate kita.....tak syg kita....then kita jgn kasi dia tgk anak yg kita bakal lahirkan tuh....biar dia padan muke.......eh..eh....itu klu terjadi kat diri aku la yer tuan tuan dan puan puan...amcam..ganazz tak haku..tpi mintak2 jauhkan lah .....simpang 44 malaikat kata org.....so far aku percaya kat asben aku lagi walaupun dia suke lepak smpi pagi bute dgn geng2 bikers dia....takperlah..since aku still kat kl lagi..bolehla lepak mcm tuh....yelah....anak tak lahir lagi....esok nti aku dah stay jb..anak dah lahir kat dunia nih..tau la dia....tgn yg menghayun buaian boleh mengoncang dunia okeh.....

okey berbalik kepada cerita wanita itu.....aku harap dia tabah sekuat hati dia....aku pun tak kenal dia...tpi aku amat memahami situasi dia.......well....perasaan ibu mengandung kan sama.....semua nak yg terbaek utk anak dia....


okla....aku nak cont keje...

luv 3 of us......luv u baby !!!!



Monday, June 13, 2011

my lil 31 weeks...

Alhamdulillah......

yesterday my liltle baby was 31 weeks old

let's share the progress together...

" bagi sesetengah wanita hamil akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perutnya..manakala pada payudaranya pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. ketika ini kedudukan kepla bayi masih berada dibawah..panjang badannya kini boleh mencecah 37cm dengan berat 900gram...."


huhuhuh.......strechmark biler dah masuk 6 bulan dah ketara diperutku.....then berat baby pun dah bertambah ke 1.2kg last checkup....means...my baby is getting bigger....:)

so strechmark sgtla bnyk...utk breast plak...tak ketara sgt.....hopefully ada susu yg ckup utk my little baby nti....aminn

btw,kaki pun dah nmpk sikit membengkak...jalan lelama pun dah mula sakit....

alhamdulillah....persiapan sambut "org"baru ni dah almost done....klu ada yg tertinggal tu bole suh incik asben belikan.....

okla....got work to do....cont later....daaaaaaaaaa


love 3 of us...

Friday, June 10, 2011

my lil 30 weeks...

alhamdulillah......proses kehamilan berlaku dengan cepat...my little baby suda pun menjangkau 30 minggu....let's share the progress

minggu ke-30

" puan perlu banyak berehat..jika puan bekerja,pastikan puan mendapat rehat yang cukup pada siang hari.pada waktu malamnya pula,pastikan puan tidur awal dan dapat tidur dengan selesa..tips tidur: angkat sedikit kaki dan letakkan beberapa biji bantal di bawahnya..jadi minggu minggu terakhir ini kita secara rumusnya perlukan rehat yang cukup dan selesa..."


wahh...patotla kaki cepat sakit lately biler berjalan.....klu takde orang pimpin memang tertinggal la aku...klu nak berjalan lelama kene ada incik asben la jawabnyer.....klu jalan yg sikit2 nih...aku leh handle lagi.....

bercakap mengenai kaki bengkak......last week aku ada checkup.....now checkup dah bertukar 2minggu sekali...daripada sebulan sekali.....pertukaran jadual ini berlaku kerana....aku sudah menjangau 7 bulan....ini adalah trimester yg terakhir bagi ibu mengandung....checkup ni adalah utk mengesan sebarang simptom simptom yg ada pada ibu mengandung menjelang proses kelahiran...

strectmarks aku semakin bnyak....inciik asben pun terkejut nengok strecthmark aku neh....tpi nurse bgtau....ini normal...kerana baby nak membesar dan kulit awak nipis.....tu yg nmpk ketara kesan strectmark tu kat perut.....

selain itu jugak....peningkatan berat badan juga mulai berkurangan.....dahulu biler checkup...naek 2-3 kilo sebulan....now checkup....dalam 2 minggu naek 500gram jer...nurse cakap ok ....jgn naek ketara sgt....nti baby besar.....

hopefully nak menjelang 8 bulan lagi 2 minggu neh harap2 baby below 2kg la beratnya.....lagipun skrg baby kerap mengeras......

time checkup aritu nurse ajar bagaimana nak kesan waktu nak bersalin....ada 3 simptom besar...

a) air ketuban pecah dgn bnyknya.....
b) kontraksi semakin kuat dan kerap...
c) kuar lelendir yg menyerupai color hijau atau kuning..-ini tandanya baby dah mula berak kat dlm perut....

so simptom2 ni kene alert.....salah satu simpton yg ada di atas tu dah rasa jer....cepat2 la ke hospital......tak payah nak tunggu 3 3 simptom ni baru nak ke hospital...jawabnyer terberanak sendiri la yer.....

aku pun dah berpesan pada asben aku....kekerapan utk pulang ke kl diharuskan.....then jadual pada ujung bulan 7 haruslah difreekan kerana ujung bulan 7 tu aku dah ckup bulan...cuak n excited seme ada....tak sabar nak tgk anak sendiri pun membuak2.....haih...lupekan la sakit nak beranak tuh yer mira.....igt yg indah2 jer.....huhu..itu motivasi aku......


oh yer...last week aku pulang ke jb...ada kenduri doa selamat utk aku n baby......maklumlah....org2 tua berpesaan......anak sulung kene wat kenduri doa selamat.....then majlis buat kat jb....

masa tu pun aku dah 7 bulan 2 minggu.....takper...janji dah cecah 7 bulan.....jgn kurang dari 7 bulan sudey....

selain itu juga,aku nak share yg aku dah dpt keje kat jb...YES in JB....rezeki anak....inshallah mula keje lepas pantang....so now kat opis lama neh...aku tgh uruskan pertukaran nama bagi menda2 yg atas nama aku.....mcm bil astro....bil tender...n syer company...tu seme atas nama aku...aku nak clearkan before aku pindah....bahaya wor tinggalkan nama tanpa tukar....tak pasal2 nanti ada problems.....aku jugak yg kene......

hurmm.....lately busy sikit nak menghapdet blog....takper...nti kita jumpa next entri....daaaaaaa



luv 3 of us...





Thursday, June 2, 2011

~3d Scan~

weeehhoo....

at last we did that scan at Vision College on 28th May 2011.....it's easier to me to make an appointment....some say that they hard to get the appt....dunno why...fully booked maybe...tpi kene buat sebulan awal la....

orite....let's share my baby faces.....heheh...

my baby tgh tido daaa.....alololo.....




..meh kita kacau baby..kasi goncang2 sikit pewot.....heeeee




alololo....dia da betindak balas la...dah moncong2 kan mulut dia....huhu...mama kacau dia tido yer.....




so sweet my little baby letak tangan kat dagu dia plak....




dat's great !!!! baby tunjukkan kat mama n papa gender dia....waaaa.....nmpk tak tuu....woooo...huk huk....:)



alaaa...dia tutup muke dia dgn tangan plakk......


ehh....dia jelir lidah plakk......



haaa..yg ni nmpk mcm muke mcm papa dia tgh tido....hahaha....siyes sama.....


okla....itu je la yg boleh kita kongsikan disini....pics nyer bnyk lagi....tpi mcm malas ler plak nak taruk seme....nti serabut plakk.....

apa2 pun i'm so hepi dpt wat 3d scan ni...maklumla 1st baby....excited.....

tak sabar nak tunggu baby....semoga semuanya di permudahkan olehNYA....amin...


luv 3 of us...

Tuesday, May 31, 2011

my lil 28 & 29 weeks

Assalamualaikum.....

waaahh....sangat la bz hingga lupe nak update progress baby ......

ok lets share together the progress...

Minggu ke 28....

" bermakna kita hanya mempunyai 3 bulan sebelum saat kelahiran yg ditunggu tunggu tiba....puan mungkin akan menjadi sedikit pelupa....kekok dan agak janggal sepanjang bulan bulan terakhir ini...bayi kita juga telah mula menyimpan bekalan lemak dalam badan...selain itu juga mungkin akan mengalami sakit ulu hati,senak dan kadang kadang kejang pada bahagian betis...jangan terkejut jika kita akan berhadapan dengann kontraksi...ia bukan kontraksi untuk melahirkan tetapi ia sebaliknya dipanggil iBraxton Hiksi..sepanjang kehamilan kita cuba elakkan daripada berfikir perkara perkara buruk atau negetif..banyakkan membaca majalah atau menonton rancangan tv yg berfaedah untuk minda dan perkembangan kehamilan kita..."


Minggu ke 29....

" postur kita akan kelihatan lebih besar pada bahagian hadapan..pada masa ini kulit bayi dalam kandungan semakin merah...namun ia kelihatan agak berkedut sedikit dan lelemak sudah mula terkumpul pada bahagian bawah kulit..kelopak matanya juga telah terbuka dan sistem pendengaran telah terbentuk dengan sempurna...."


alhamdulillah...semakin hari semakin tak sabar rasanya nak menanti saat kelahiran......rasa takot takde sangat....tapi perasaan tak sabar nak bersalin ada plaks....huhu.....

next entri citer pasal scan 3d4d eaaaaaaaaaa.........lastly we know the gender.....:)

luv 3 of us......

Wednesday, May 25, 2011

happy..happy....:)

Alhamdulillah....semalam ada chekup utk my liltle star neh.....baby sangat sehat n jantungnya berdegup dgn kencangnya...n plus papa baby dah balik dari convoy dia.....n balik kl jumpa kita la baby....so hepi....hilang suda rasa marah2 mama......heeeehe......

actually aku tak tau pun incik asben balik kl senin tuh.....cume curious tu adalah cikit....coz call n msg tak reply on that sunday pastu senin tu pun senyap jer.....igtkan balik jb suda....rupenyer balik kl dulu jumpa anak isteri....hehhe....syukur alhamdulillah...igt kat kitaorg lagi yer .....;p

balik2 umah jer kat parking dah nmpk motot besau dia tuh....dlm hati berkata2...huh....nak seperise kan aku ker.....tpi aku dah agak yg dia ada kat umah....coz masa balik keje ptg senin tuh aku sms mak mentua aku kat jb sanun......tanya kan klu anak bongsunya dah balik ka belum....then the answer is...."semalam dia cakap dia balik kl"....uikss...aku terkezut....semalam???ntah2 arini kot baru dia otw ke kl.....mlm ahad tu mesti dia penat punyer n mesti tido melaka.....then tekaan aku amat tepat.......heheh

balik2 je dia tgh tido......kesian n sayu jer hati aku tgk dia.......hilang tros amarah aku.....haihh..

pastu terus sembang dgn mak kejap.....then mak bgtau dia smpi umah dlm kul 4pm......n mak bgtau lagi....."rasanya khairil demam la teh".....dgr dia batok n selesema....then dlm hatiku berkata...hah....itulah dia hadiah dari convoy......nak wat camner...saba jer la.....

so aku pun masuk la ke bilik....rasa leher n badan dia...a'ahla...panasss....kesian nyer laki aku neh.....so aku pun kejut dia......coz dah nak senja.....

so biler dia bersuara...memang dgr suara serak dia tuh....n muke nya....makkk aii....gelap kene panassss.....nasib baek ensem lagi......hu hu hu...;p
aku pun pujuk la ajak g kinik lepas maghrib....tpi as usual....dia tak nok....tpi alhamdulillah...panas dia kebah......maybe sebab aku peluk dia kot...hehe....biaselah....aku ni kan penyerap haba....maklumlah....anak n mak nyer peluk baekk punyer.........then the next day nyer temperature badan dia kembali normal.....alhamdullilah.....

so today my asben dah pulang ke tanah jajahannyer......tpi takper...dis saturday jumpa lagi.....coz ada appt.....

ekk....dah nak kul 12 lerrr...patotla laporrr.....nak kene g tapau neh.....okla....out dulu ......daaaaaaaaaaaa




luv 3 of us.....luv baby

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...