Tuesday, September 25, 2012

Syahmi with Acu Zidan..

Malam tadi pergi Pasir Gudang..g jumpa adik bongsu....
dia ada game mlm ni kat Stadium Pasir Gudang..Liga Piala Malaysia...
Selangor vs Johor FC....so mlm tadi Selangor team lepak kat Hotel Selesa...

1st time aku pergi hotel tu and bandar Pasir Gudang..huhu....
macam tu ekkk bandar dia...lenggang jerr....
lagi satu bab nak makan susah sikit kat sana......kedai makan tak bnyk waktu mlm.....
last2 asben call kawan dia tanya mana kedai makan yg ok sikit...
then kawan dia bgtau kat area Komplek Pusat Bandar ada kedai makan yg ok laaa..

so kitorang pon makan ler kat situ.....

aku makan sup tulang wif nasi putih....asben makn roti tampal and adik aku order Nasi Goreng Kg with telur mata...then air barli suam 2 dan air asam boi 1..total dalam RM20.20....so bg korang mahal ke murah???

Syahmi mcm biasa akan mkn dgn aku lerr..aku kasi nasi putih n kuah sup tuh...nak bagi daging tu takot dia tak hadam sebab liat sikit utk toddler mcm dia...so daging tu aku je bedal...hahahha....

Actually adik aku rindu dgn Syahmi ...tu yg aku pujuk asben pegi kat hotel jmpa Acu Syahmi ni....


 pandang apa je la tuuu Syahmi oii...


 hahh..ni tgh berborak dgn acu ...tpi borak cara dia laa..;p



 dah mula tak senang duduk...sebab nak lepas...



 acu pujuk dodoikan....





finally...lena di dakapan Acu dia....


at least dpt la dia lepaskan rindu kat anak buah dia neh...

Hurmm..and againn..i miss my family members...:(

Monday, September 24, 2012

sedap plak makan ketam...

Semalam weekend waktu siang memang aku dan Syahmi jer.....
Ayahnya kul 8 pagi dah kuar sebab ada keje..tpi tgh hari dah balik...
so semalam aku masak simple jer...plus ada org kasi lauk tambahan...so tak yah aku masak beria..
just masak ayam masak perak ,sayur kacang buncis,ikan kerisi grg..
then nak tau x lauk apa kitaorg dpt lunch tu?

ta raaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....





ketam masak lemak cili kering...



lauk tu dari akak bibah...
aku ni susah nak masak ketam kat uma ..sbb aku n asben bukan peminat ketam..
tapi bila sekali sekala makan...sedap lerr pulak..huhu..
siap asben request  ketam masak tomato next time..
huh...yelah..akan dibuat...tapi time weekend je la yer darling..huhu...

semalam goda asben ajak g Nusajaya ..tapi nan adoo....alasan dia.."ramai laa.."....."jammed laa.."....
last2 lepak jer kat umah..

biler dah lepak kat umah..Syahmi la jadi mangsa....hahahah...

nah tgk ler muka marah Syahmi kene gomol dgn ayah dia..






Sekejap betul masa berlalu...kejap kejap dah hari Isnin...



Syahmi @ Danga Bay..

Sabtu lepas saja suka suka bawak Syahmi jenjalan kat Danga Bay..since dia dah besar ni  n dah pandai jalan....best bawak dia ke tempat2 mcm fun fair tuh...
Kitaorg sampai dlm kul 8pm...alahaii..bukan jauh pun...15minit dah sampai...hahhaha..
bila dah parking kete semua..kebetulan Sultan Johor & PM lalu depan Danga Bay menuju ke Nusajaya..
sebab kat Nusajaya ada karnival..Sultan Johor yang merasmikannya....
teruja aku dan Syahmi tengok dorang lalu..dengan motor traffic ,kete polis seme..lampu lip lap sana sini..
suke Syahmi tgk...bunyi siren tak yah cakap lerr....tu memang dah tentu...

then bila dah tgk org org besar dah lalu...kitaorg  pun bawak Syahmi ke dalam...sepanjang jalan tu..Syahmi ni teruja satu perkara jer yang kitaorg laki bini perasan...

Dia dok kejor bayang sendiri jer....hahahahha...kelakar weehh....kejar kejar tak dapat..

so kitaorg end up kasi dia maen mainan kecik2 je kat sana...

nak maen lebih2 next time ea...

So let's view the photos...sharing is caring...


 macam dah besar besar je anak mama neh...



 naek heli jap...nak g uma opah...;p



 yer yer je...muka nak excited....hahhaha


 kunun kunun tgh bawak ler tuu...


and last but not least.............



Me & My lil hero bam bam....






Happy 13months old Syahmi ..

How time flies....semalam genap Syahmi 13 bulan....Happy 13 months old bambam mama !
nowadays keletah dia sangat menghiburkan...then dia dah banyak bagi perkembangan yg bagus..
contohnya bila nak makan...dia yang tadah tangan dulu nak baca doa...padahal kitaorg yg baca..tapi dah ajar dari awal..bila time makan jer angkat dia letak kat high chair dia..then sama sama tadah tgn utk doa...now dia dah pandai ikot..cleaver anak mama ni...

sama jugak bila minum susu....untuk pengetahuan Syahmi minum SI + FM...klu stok tak xckup or tak direct BF..aku kasi FM...so bila nak minum FM..dia akan siap baring dulu then tadah tgn utk kita bacakan dia doa...then lepas dah baca doa..mulut dia dah tertelan telan air liur xsbr nak minum susu....hahahha..sangat kelakar bila tgk....

kalau tak kemana hari weekend... dia tau dah kalau macam dah petang2 sikit...dia mesti berdiri kat pintu grill...sebab dia tahu time untuk dia main kat luar....sebab aku suka bawak dia jenjalan main kat playground depan rumah tuh..ask for suka memang la dia suka...sebab dia dapat tgk macam2 kat luar tu....
paling aku geram dia suke kutip daun2 kering yg ada kat tepi jalan bila nak ke taman tu....haihhh...geram betol ! dah la kutip pastu nak masuk kat mulut...pening ! sikit2 nak masuk kat mulut...igt semua tu makanan ker Syahmi oiii...

Semalam sebelum nak ke taman..aku lipat kain dulu...masa aku tgh lipat kain....nak tau apa dia buat??

sila scrool di bawah...


*


*


*


*













hahahhahahahha...takde keje buat keje..kan dah terkurung dlm tu.....mama tatau....tamo tolong dia..hahahha....

aku tak buli dia tauu..dia sendiri yg baring kan raga kain tu..pastu merangkak kedalam..bila dah masuk dlm raga tu dia nak duduk pulak...last2 raga tu terikot sama katup dia....tu yg jadik cenggitu..huhuh...Syahmi Syahmi...

Okla...next entri pasal Syahmi pegi jenjalan waktu malam minggu di Danga Bay...

till then to be continue....babai...:)

Wednesday, September 19, 2012

Pengalaman bersalin Syahmi Bhgn Akhir..:)

Sambungan dari …Part 2 

Bahagian Akhir....


Aku rasa sangat sakit pada kawasan perut..rasa macam sakit ‘datang bulan” ….tapi sakit ni sakit yang teramat sangat…aku panggil nurse…tapi malangnya nurse takde masa tu….aku tgk pon takde kelibat nurse untuk aku panggil…..oh..aku terlupe… yg masa tu tgh bulan puasa…dorang tgh bersahur..so aku tunggu la dlm 30 minit cenggitu…baru kelibat sorang nurse dtg kat tmpt dorang…so aku pun panggil laa…dtg la nurse tu kat aku….then dia tanya apa n kenapa…aku ckp la yg aku sakit sangat kat perot..then dia ckp sakit mcm mana…..aku ckp sakit sgt…menyucuk nyucuk…

Then dia pon tgk la kat perot aku..n tgk kat kawasan yg sewaktu dgnnnya tuu….pastu dia tetibe mcm terkejut…coz dia tgk darah dah banyak giler ….aku ckp darah kat mana….nurse tu tak jawab…dia suruh aku tunggu kejap..dia nak pegi panggil doctor….

Then masa dia panggil doctor melalui telefon...lepas dia cakap terus dia dtg kat tmpt aku n suruh aku bersabar…puan tahan yer…sekejap lagi doctor sampai katanya….puan bleeding neh…WHATTTT?? Aku BLEEDING ?? mcm mana aku boleh bleeding neh…..masa dia cakap aku bleeding tu..aku dah takott….sangat takot..terus rasa mcm nak pengsan…dah la sakit tak habes lagi..ni kene bleeding plak…..hadoii la haii..

Lepas nurse tu dtg…then dtg lagi 2 3 org nurse..dah kecoh tmpt aku tuh…pastu selang 10 minit dtg doctor yg operate aku tuh…dia check itu ini n bgtau kat aku yg aku bleeding….aku mcm iyer tak yer je dgr dia cakap cenggitu…sbbnya aku punya ubt vius tak abes lagi….so of course aku ada sikit khayal….then dtg lagi sorang nurse ni bawak mesin utk check  HB aku….result sgt mengecewakan sbb HB aku sgt rendah…doctor ni dah runsing…then dia decided tolak aku ke labour room balik…..masa tu…kecoh sudah….aku rasa dekat 7 8 org nurse yg ada kat situ nak tolong….uissshh…mcm serius jer kes aku nih….before kene tolak ke labour balik….katil aku dorang kasi tutup dgn langsir….tak nak ganggu pesakit lain…sbb kat situ dah mcm kecoh…

Bile kene tolak ke labour room balik..doktor bgtau yg aku bleeding terlalu bnyk….dan dia tgh tggu ketua doctor utk tgk keadaan aku sebelum apa apa keputusan dibuat…dlm sejam mcm tu..dtg ketua doctor dan dorang berbincang kat sudut lain…tpi aku still boleh nmpk dorang…keadaan aku masa tu sgt ramai di kerumuni oleh nurse dah doctor yg bertugas…dah mcm2 muka yg dok depan aku masa tuh…aku rasa agaknya aku ni special kes kot…lepas abes bincang tu…dia dtg kat aku n bgtau…yg dorang nak operate aku semula…WHATT?? OPERATE semula??? Then aku tanya kenapa sampai mcm tu sekali..doktor tu ckp..yg darah aku tak stop keluar….so dorang sebulat suara utk lakukan operation semula utk tgk keadaan aku apa yg boleh dibuat utk memberhentikan atau memperlahankan darah yg keluar tuh…

Ohhh…tidakkkk..masa ni aku dah nangis…sbb doctor ckp ada 2 kemungkinan yg dorang nak lakukan keatas aku…option pertama dorang akan jahit salur darah kiri n kanan aku utk memperlahankan darah..sbb peranakkan aku lambat mengecut…hopefully menda tu berjaya la sbb dorang ckp..klu tak berjaya …dorang akan guna option ke2 iaitu option yg klu boleh dorang tak nak lakukan…korang nak tau apa option ke 2 tuhh?? Option ke 2 tu ialah utk membuang rahim aku….means klu buang …aku tak boleh mengandung dah okey..YA ALLAH…berat nyer ujian ini aku rasakan…tpi doctor ada bgtau jugak….itu option ke2..klu boleh dia tak nak amek option tuh…sbb dia kata aku masih muda..then baru sorang anak…so dia cakap kita sama2la doa yg option pertama tu berjaya…..On the spot aku mintak nak tanya asben dulu…so doctor cakap …memang saya tgh call asben awak ni….tapi call tak diangkat…mungkin dia tidor sbb dia balik dari hospital pun baru beberapa jam..so aku assume asben aku tidor mati…sbb penat !

Doctor lak mintak aku number lain jika ada….sbb dorang nak operate aku secepat yg mungkin…aku terus blur…tak igt number lain…sbb asben aku ada 3 tepon….so yg aku igt satu number tu je bila dah dlm keadaan mcm tu…last2 aku teringat mak…then terus suruh doctor call phone rumah jer..mintak2 la mak yg angkat…then Alhamdulillah..betul…doctor ckp mak yg angkat..then mintak kejutkan asben and bgtau incik asben yg doctor mintak dia dtg ke hospital balik sbb nak operate aku semula…ada emergency case…jarak Hospital Kajang n rumah aku amek masa dlm 20-30minit jugak..Finally asben dtg dan jmpa aku…masa tu aku di jaga oleh matron tak salah aku..dia dpt jmpa aku kejap jer sbb doctor nak jmpa dia dan nak bincang…

Lepas bincang dgn doktor…asben dtg kat aku n bisik bgtau aku kene operate sekali lagi..aku cuma menganguk faham dan menangis, masa tu terpikir….kalau la tak berjaya operation ni nanti….mati la aku mcm ni..kesian anak aku..mcm mana dia nak minum susu..sape nak jaga dia..kesian aben aku tinggal sorang…mcm2 terlintas okeh..masa nak tunggu kene tolak ke OT…

But finally bila kene tolak masuk dlm OT tu…episode sedey berlangsung lagi…mcm nak pergi berperang la gayanya…nangis2…siap pesan mcm2 kat asben..
Bila dah masuk OT tu…doctor bgtau yg aku akan dibius sepenuhnya…..so ok la..tak kan aku nak sedar pulak kan time dorang tgh operate tuh..gilo apo..

Alhamdulillah…dorang choose to 1st option..bukan 2nd option.

btw,once done…incik asben bgtau yg aku dok dlm OT tu almost 3hour..ntah laa, apa yg aku igt..bila nak kene tolak keluar tuh aku mcm mamai2 biler ada org sebut n panggil panggil nama aku…aku just menganguk jer..lepas tu aku tak sedar pape sbb ubt bius…then aku kene tido utk rehatkan badan….and again..baby not with me..1st day deliver, 2nd day aku tak tahu mana anak aku…aku diberitahu yg anak aku kat bilik baby je…3rd day baru dorang amek baby letak kat tepi aku…aku plak di letakkan di bilik yg di observe oleh seorang matron…seme dorang yg buatkan..aku just terbaring jer..nak minum makan seme dorang yg suapkan…sampai aku yg request nak suap sendiri…family members yg nak melawat pun hanya sorang sorang je yg dibenarkan masuk…and ce teka kene masuk berapa beg darah?? Aku dimasukkan 3 beg darah....pehhh..hambek..Masa kes aku bleeding nih...mak abah aku dah marah2 kat doktor masa dorang dtg melawat 1st day tuh...
kesian plak kat doktor tu...diam jer tak menjawab...sbb aku rasa dia faham perasaan mak ayah bila anak kene kes mcm ni..sbb kes ni majoriti boleh bawak mati...sbb sesiapa yg bersalin dan kehilangan bnyk darah sgt la bahaya....nyawa di hujung tanduk..

Aku stay kat hospital sampai hari ke4….then ingatkan boleh discharge lepas doctor dah puas hati dgn perkembangan aku..sbb aku sgt tak larat okeh nak dok hospital…nak jaga Syahmi time mlm.. Sbb nya??? siang je aku rasa heaven sbb ramai yg jaga Syahmi..waktu malam memang mimpi ngeri la ko nak jaga…dgn sakit operate 2x…nak menyusukan dia…nak amek dia dari katil baby tu pun dah seksa even sebelah katil jer..last2 end up kene tahan lagi sbb Syahmi kene jaundice @ kuning !


So bermula la episod kene transfer ke wad NICU….alahai…wad NICU ni mak bapak baby je boley masuk okeh…tapi dlm wad NICU ni sayu sgt sbb baby prem bnyk sgt kita boleh tgk masa nak lalu ke wad tuh..tersentuh emosi mak mak nih…pastu masa anak sendiri kene dok bawah lampu tuh sambil berbogel ..hanya boleh pakai pampers….masa ni air mata aku asek menitik jer…sedih sesangat..tgk anak dok dlm tuh….pastu mata dorang kene tutup dgn kapas plak..sedih u olls tgk anak bila kuning nih..kene amek darah tak payah cakap la…dah la kecik lagi takde isi..kena amek darah..pastu aircond kat spital dah la sejuk..mengigil aku tgk anak aku tuhh…air mata tu kalau di tadah 1 baldi aku rasa…>.<
asben la jadi tmpt mengadu..MMS gambar..
bila time melawat jer…tak sabar2 nak tunggu asben dtg…

gedebak gedebuk kene tahan kat NICU tu dlm 3 hari 2 malam la kitaorg kat sana…tu pun request nak balik umah dah sbb tak sanggup nak beraya kat hospital..last2 dpt la kitaorg balik rumah 2 hari sebelum hari raya…huwaaaa…sedey taw…camput tolak seme dok  kat hospital  dlm 7 hari…alahhhaii…

Then perkara yg paling jadi kenangan ialah pada Raya Pertama kitaorg diwajibkan dtg ke hospital ..boleyy?…sbb dorang nak tgk bacaan kuning Syahmi…itu syarat yg dorang tetapkan if nak balik…so kitaorg turutkan aje...

So selama 2 minggu la berulang alik hospital..last2 kuning dia beransur hilang…selepas bermacam macam petua dibuat…mandi kan dgn daun2 kering yg dibeli kat kedai sensei laa..pastu kasi susu kambing laa..kasi minum anggur laa…jemur kat matahari pagi lepas subuh laa…smua kitaorg buat…biaselahh..duduk dgn org tua…mana yg tak bercanggah dgn agama dan mana yg boleh kita rasa boleh cuba..kita cubalah…InsyaALLAH…yg penting usaha…dalam islam kan digalakkan berusaha…sambil berdoa…J

So tamat la 1001 kisah pengalaman bersalin Muhamamd Syahmi ni..lain org lain pengalaman kan..so ini bahagian aku yang Allah dah tetapkan…aku terima dgn redha ujiannya..dan aku tak serik utk mengandung lagi...tapi tunggu 3 tahun lagi la yer...sbb itu yg doktor sarankan... :)

 gambar raya pertama kami sebagai suami isteri dan juga sebagai mak bapak !


wajah kuning Syahmi ..nmpk kan kuning2 tu..
baby kuning ni tido je....-_-



Tuesday, September 18, 2012

Syahmi kembali Aktif...


Biarlah gambar yg berbicara betapa saya gembira menjadi seorang ibu !....

Keletah Syahmi yg menghampiri umur 1tahun sebulan...23hb September ni....












Saya extra gembira pabila anak sihat kembali dan aktif.....

Luv u Muhammad Syahmi !!


Monday, September 17, 2012

U olls cuti ...saya keje...

Hari ni cuti ganti bagi cuti pembentukkan Malaysia....tapi malangnya...aku bekerja okeh..
sebabnya?? ada termaktub dlm Appointment letter aku yg cuti haruslah mengikut cuti Singapore...
so aku rugi di situ...nak wat camner..dah most client ni dari Singapore...
takperlahh...at least aku dpt settlekan keje mana yg tertangguh utk last week jumaat yg aku tak dtg tu...
bila aku tak dtg keje jer last week....padahal satu hari je...tapi alert from client bnyk sgt dpt...
tu belum masuk dari HQ lagi...HQ kitaorg ni wikend memang dorang keje...sbbnya majoriti workaholics..
email kene preparing itu ini bnyk sgt....so arini aku bnyk wat autopost jer utk hapdet xtvt wikend aku...
heheh..at least ada hapdet ttg perkembangan Syahmi...bukan apa..utk kenang kenangan tumbesaran anak...esok esok dia dah besar..leh suruh dia baca...:)

Tadi lunch kat Kotaraya pon bnyk family yg bawak anak2 jenjalan sempena cuti ganti ni...
but tak crowded laa....still boleh layan lagi...
hurrmmm....mcm nak ujan jer kat luar tuu...arini bajet daput tak nak berasap....
sbb ayah syahmi teringin nak makan ciken cop....dah lama tak makan ciken cop katanya...

so kita tgk jer laaa..jadi ke tak ayahnye tu nak makan ciken cop dgn cuaca dah mendung ni...

Syahmi pegi taman mainan...

Semalam 1st time  bawak Syahmi pegi taman...sbb nak bagi dia keluarkan peluh plus tak nak bagi dia boring..sbb kat umah dia pantang aku bukak pintu grill ....laju je dia nak melangkah keluar...panjat2 pintu grill bagai...pastu nanges2 ....padahal aku nak pi amek baju je kat porch....alasan la tu nak nanges2 supaya leh kuar umah kann...anak mama ni suke propa taw...-_-

tapi kekadang aku layan jgk perangai dia..sbb nak bagi keje aku siap cpt ....malas nak bukak tutup bukak tutup pintu grill  utk keluar jemur baju...jadi aku sarungkan kasut dia...then kasi lepas dia kat luar...
huh...seronok ya amat si kecik tuh!.
mcm baru kuar penjara.huhuh...so dari situ dah nmpk dia memang kaki jalan..
alahaii....ikot perangai sape ni syahmi.?? mama dulu kaki berjalan sbb nak kasi beranak cepat jer...
pastu time belum pregnant tu..mama jenjalan sbb nak isi masa boring mama jer dgn aunty jija....
erkk...leh pakai ke alasan tuu??? =p
yelahh..ayah kan jauhh...=_=

Alasan je la ko ni myra...klu dah laki bini kaki jalan sana sini...mana tak tumpah kuahnya kalau tak ikot perangai mak bapak diaa.......huhuhu..

Ayah kaki club kete n ride convoy sana sini....mama pun kaki club kete convoy sana sini....satu malaysia pusing...dah tu anak pon sama kene tempiasnyer....hahahaha....
cube korang tgk hero kitaorg neh....ni demam da ok sgt tandanyaaa....








xperla Syahmi..selagi mama bole layan awak ..mama layan kan ajerr....tapi bila mana ada yg mama tak bole layan tu so straight tak boley okeh !



beransur sembuh...Alhamdulillah...

hari Sabtu hari aku menjaga dan mengawal suhu badan Syahmi...alhamdulilah ada perubahan pada diri dia..
Demam semakin kebah..dan lasak kembali mengawal diri...tapi merengek tetap adaaaaaa.
demam2 pon dia tetap lasak...cuma lasak dia tak seaktif bila dia tak demam la kan....

pastu asek nak mendakap je dgn aku...tak nak berengang...sampaikan aku hanya boleh ke dapur n  masak pada kul 3ptg okeh...hadoiii...tu pun dpt masak bila dia betul2 dah tido...

nasib baek ayah dia takde kat umah time tue...nasib la ayah awak keje ...if tak mcm mana la aku nak masak..dah kalau dia asek tak nak berengang jerr....masuk angin keluar asap jer la ayahnyer nti...
huhuhu..
tapi apa2 pon aku suke sgt dia dah okeh....sgt2 bersyukur Alhamdulillah...walaupun mood dia sedikit kureng...

Oh tidak ...Syahmi demam panas !..

Alhamdulillahh...he's getting better....


Sape yg getting better? hehe...anak bujang saya lerr...Jumaat lepas aku tak dtg keje sbb MC's...
si kecik demam panass hingga cecah 39.8degree panas diaa.....kemain cuak aku laki bini..
but of course aku la yg paling cuak..takott sgt menda yg tak baek terjadi kat Syahmi...+_+

tapi kuasa Allah now dia sehat kembali.....

mlm ari kamis tu aku memang tak tido langsungg.! dok jerlum kepala dia dgn air asam jawa berulang ulang..kering jer aku jerlum lagi sampai la kebah panas kat kepala dia..cpt betul kering...maknanya panas betul kepala dia..

selain tu aku amek kain basah letakkan kat ketiak dia....leher dia...dahi dia...badan belakang dia utk kurangkan panass.....menda tu aku berulang buat dari kul 10pm sampai la kul 4am.......kering je aku terus basahkan kain nyer lagi...

aku dah nekad...if panas tak kurang..aku akan kejut asben then ajak dia pegi hospital terus..tapi tu seme aku rujuk melalui termometer yg ada kat aku ....aku akan amek suhu syahmi selang sejam...

Alhamdulillah...panas beransur ansur kurang n kebah...tapi aku tetap amek langkah berjaga jaga...

pagi tu...dia tido atas peha aku...sebab dia tido sambil "mengempeng"....bila aku tarik je nenen dan letakkan kat tilam dia bantai terjaga balik n melalak mcm kene pukul....so dari nak mengelakkan dia nanges di tgh2 pagi buta..jadi aku layankan je la "ngempeng" dia sampai aku dpt time yg betul2 boleh tarik nenen tu..
bukan apa...sbb pinggang sakit dah...huhuh..

Ubat demam yg ada pon aku dah bagi mlm masa dia tido...so aku rasa ubt tu pon memainkan peranan jgk..di samping mengurangkan suhu panas badan Syahmi tu..
So biler pukul 8am jer aku terus mandikan dia..basahkan kepala dia..pampers dia pon tak berapa padat..maknanya dia tak kencing banyak...
bila dah siap mandi semua...aku ajak asben ke clinic...masa ni dia dah lasak balik..ada sedikit lega kat hati aku bila dia dah lasak...

Bila jmpa doktor...dia kasi tau yg Syahmi demam disebabkan tekak dia merah...mean bengkak la ..
so menda tu yg efek dia demam.....
so otomatiknya Jumaat tu aku dpt MC..then teros aku sms bgtau dorang yg aku tak boleh dtg keje...
Syahmi pon merengek je bila demam.....dugaan paling besar utk aku bila dia demam....sebelum ni dia demam biasa2 jer...klu dikira..ni kali ke 3 dia demam...pertama masa dia dlm pantang...kedua masa dia nak pandai jalan....dlm umur 10 bulan cenggitu..and now dia demam bila dah berumur setahun !...Cabaran sgt okeh bila anak demam panas...dan aku sangat sangat takot...

ada advise yg suruh aku standby ubat bontot bila anak demam...tapi doktor tak galakkan...
sbb katanya tak elok utk baby...
so aku bergantung pada ubt yg doktor kasik n aku ikot petua org2 tua yg bgtau time demam apa yg patot kita sebagai mak bapak ni kene buat...

Antara petuanya...

1. amek asam jawa , ramas dgn air paip...ramas kasi pekat...then taruk air limau nipis..sapukan kat kepala ....ramaskan biar sampai semua rambut kene asam jawa tuh.....

2. amek kain basahkan then letak kat celah ketiak anak..then celah leher...dada belakang..

perkara2 tu kene buat berulang ulang sampai suhu panas dia kurang...if tak kurang..better pegi hospital....

dan tahniah utk Syahmi jgk sbb dia tak pernah takot utk makan ubat ubat dia..seme dia telan jer....tapi kita sbgai mak ayah ni kene ada la skill utk buat anak2 makan ubt..hehe....

takper...sape ada anak tu cube cube la yerr...observe anak anda..sure anda akan tahu cemana nak amek hati anak utk makan ubt tanpa paksa atau pegang mulut tgn dia semua...:)


Thursday, September 13, 2012

Pengalaman bersalin Syahmi..# Part 2

23/8/2011

Sambungannya..dari Part 1

Apakah yg diberitahu oleh doktor kepada aku????

Doctor bagitau  yg aku kene emergency czer !!! WHATT…CZER!?weehh..aku tak ready fizikal n mental utk czer okeh..dlm kepala otak aku cuma pikir nak bersalin normal jer..pleaseee…sambil nangis tak henti henti sampai la asben masuk kat ward..

Doktor cakap yg baby aku dah kekurangan oksigen…so memang kene czer….masa tu jam dah tunjukkan pukul 12 tgh malam…waahh….dah nak masuk next day nyer baby tak kuar2 lagi…air ketuban pun dah kuar kul since 7am 22/9 hb tu..tpi baby tak kuar2 lagi…sakit mcm org giler dah rasanya masa nak tunggu bukaan 10cm tuh…last2 aku kene czer….

Kat kepala otak aku plak dok pikir… mesti asben aku dah balik rumah…sbb aku tak  bersalin2 lagi..ntah pape kan aku ni…pikir bukan2…padahal asben aku kat luar tu dah mcm cacing kepanasan jer dok tggu bini dia kat dalam labour room…..

Bila asben masuk jmpa aku…doctor pon explain la… kat aku apa ntah..aku dgr tak dgr je sbb aku rasa mcm dah lemah giler..dah takde tenaga…asben yg fhm kot doctor ckp apa..sbb apa yg aku nak time tu  ialah jmpa asben aku je…bila doctor tu dah abes ckp..doktor tu suruh nurse tolak aku ke operation room utk disiapkan ..hanya menangis je yg aku mampu buat sambil minta maaf bnyk kali kat asben aku time tu…rasa mcm dah nak mati pon ada biler nak kene siap siap masuk operation room tuu…saat tu sgt sebak okey….aku tgk asben aku pun sedih tgk wife dia ni dlm keadaan mcm tuu….

Sepanjang bila kene tolak ke OT tu…aku dok pegang je tgn asben sambil nangis..siap pesan kat asben yg aku mtk dia tlg bgtau mak abah aku yg aku sygkan dorang..huhu…n mintak maaf bnyk2…halalkan makan minum aku…

Pastu…asben dpt hantar sampai pintu jer..pastu doctor tak kasi masuk…masa tu sayu sgt bila asben cium dahi aku…siap pesan berkali kali kat telinga aku suh sebut kalimah ALLAH selalu..jgn putus2 ..aku ikut ajer arahan asben aku…

Bila dah masuk operation room tu bermula la proses utk aku di operasikan oleh dorang…
Memula dorang transfer aku ke tmpt utk operate tu..wahh…bilik operation dorang baru sehhh…baru siap gamaknya…wahh…seme barang2 baru2 belaka aku tgk dari  mata kasar la kann…then bila dah transfer aku kat atas tu…dorang suruh aku bongkokkan badan….sbb dorang nak masukkan epidural kat tulang belakang aku…jarum tu sempat aku jeling..pehhh..beso tuuu…hadoii…so bila aku bongkokkan badan dan dorang masukkan la ubt tu..terasa la mcm kene gigit cubit sakitnya bila jarum masuk…then selang beberapa minit…terasa kebas dari pinggang ke bawah…dan aku pun baring laa…bajet nak tido terus…sbb aku dah xde tenaga..

Rupa nya belum lagik…dorang suruh aku sedut satu oksigen…sedut dan hembus pelan2 …menda tu utk release kan tension ke apa…aku tak hengat…tapi memang tak boleh tido laaa..fyi,operate ni amek masa kejap jer…sbb asben ckp dia tolak aku masuk OT dlm kul 12.45 tgh mlm cenggitu…

then dgn izin Allah…keluarlah baby boy seberat 3.5kg pada pukul 1.22am..hah..kan kejap je tuu….

masa baby kuar tuh…nurse pun tunjukkan lah kat aku…especially part “angry bird” dia tu…n nurse siap tanya….”Puan nmpk tak jantina apa ni…”..then dgn muka penat n mengantok n khayal..aku pon jawabla…”tahuuu…anak lelaki….”…..

Alhamdulillah..selamat semuanyaa…..setelah selesai…dorang tolak aku ke ward observation…masa dia tolak aku ke ward observation tu…barula aku sedar sikit sbb dah tak sedut oksigen yg dorang soh aku dok sedut tuh….masa tu la aku nmpk wajah kesayangan hamba iaitu en asben ku..siap senyum dia…then terus dia bisik kat telinga aku…”yang…abg dah jmpa baby..baby boy tau..terima kasih lahirkan anak kita..” huhuh…masa tu air mata mengalir lagi..bila incik asben ckp cenggitu…siap dia cium dahi aku lagi…alahaiii….sebak aku bila rewind2 kenangan ni tau uolls…huhu…

bila dorang dah siap2 kan aku…dorang tolak aku ke ward biasa…….masa ni baby takde dgn aku…dan dorang tmptkan aku betul2 dgn tmpt nurse…sbb aku czer kot..entahlah…..seingat aku..aku transfer ke ward biasa dlm kul 4 pagi lebey…coz incik asben pun dah nak balik masa dia dah anta aku kat ward biasa…

tetapi sesuatu yg tak dijangka dlm hidup aku berlakuuu…huwaaaaaa….selang sejam kemudiaan lepas di letakkan di ward biasa..…aku….aku…aku…..jeng jeng jeng….



cont next entri la k….….Part 3….:)

Wednesday, September 12, 2012

Pengalaman bersalin Syahmi..# Part 1

Assalamualaikum...hai..

Kali ni nak berkongsi pengalaman bersalin kali pertama. Almaklumlah anak sulung..jadi semua perkara adalah baru bagi aku.Minta maaflah klu ayat2 atau struktur penceritaan aku kelam kabut..tunggang terbalik ker..sbb apa yg aku taip ni seme perkara yg terlintas kat kepala bila menceritakan pengalaman bersalin..

dan entri ni dibuat selepas ada org request nak taw proses bersalin aku..rujuk entri SINI

Ok utk pengetahuan..tarikh due untuk bersalin adalah pada 14 Ogos 2011…tapi di sebabkan baby belum nak kuar lagi..doktor tambah lagi 9 hari…iaitu bersamaan 23 Ogos 2011..Bab false alarm aku dah terkene 2 kali..seme gara2 contraction yg wat kita laki bini cuak….sikit2 ke hospital..bila wat ctg kat perot..dan check bukaan..doktor cakap baru 1cm…so dimintak balik ke rumah semula…alahaii…sgt tension ok…sbb check bukaan adalah sgt sakit ok…pastu yg kelakar nyer….rasa malu masih menebal…siap kangkang cikit jer bagi doctor masukkan tangan..pastu  nurse cakap…”anak pertama ke..” then aku cakapla ..”yer nurse”..pastu nurse tu jawab..” awak tak leh malu2 dah…kene kangkang luas2 bagi doctor check laluan..so start tu aku end up tak segan dah dgn sesisapa yg nak check laluan bukaan rahim aku…even doctor lelaki or perempuan….Cuma yg tak bestnyer biler tang doctor pelatih laa..sbb dorang tak tahu nak teka dah berapa cm..huh sabo je laa…last2 panggil ketua dia jgk dtg tgk..haihh…

Ok..berbalik  pada tarikh tu..doktor bgtau jika pada 23hb tu kalau aku still takde apa2 tanda nak bersalin..doktor akan paksa aku bersalin.iaitu induce lerr..utk sape yg tatau induce tu apa..induce tu ialah sejenis ubat pil yg dimasukkan di “anu” kita org pompuan nih…ada yg ckp sakit..ada yg ckp mcm check bukaan…tapi Alhamdulillah aku tak merasa la di induce..huhu..sbbnya??

22/8/2012 - Isnin

Sbbnya aku pecah air ketuban pada 22hb iaitu sehari sebelum aku kene serah diri kat hospital serdang.. air ketuban aku pecah lebih kurang dlm 7 pagi cenggitu.. bila aku cuba nak tidur balik lepas bersahur …masa tu baru 22 ramadhan..mcm biasa..bila  lepas sahur aku akan on laptop,..then  aku nak check fesbuk...boring tauu..sbbnya aku dah start cuti..sbb excited nak tggu waktu bersalin..tu pasal lepas sahur nak sambung tidor balik…kebetulan asben xde coz emergency balik JB pada 21hb tu sbb kawan baek incik asben eksiden motor and meninggal on the spot..

Ok2..tamo sedih2..so kita sambung citer balik.

pada pagi 22/8 tu..bila aku nak cube tidur dan nak pusing  badan ke kiri n ke kanan….tiba tiba ada air mengalir kat celah peha aku…then aku rasa tak selesa..sku igtkan aku terkencing ke hape…pastu aku bangun n berdiri laa…tpi air tu mengalir mencurah curah kat celah peha aku…then aku terus tak berani kangkang….terus aku assume ni air ketuban aku dah pecah !!! terus aku jerit panggil mak….ckp air ketuban dah pecah…pehh…masa tu mak terus ke bilik aku tgk….tgk kat katil dah basah abes…then kat karpet pon dah basah…terus mak aku ckp suh siap2 pegi hospital..tapi aku cakap la yg nak pegi cemana…air bnyk keluar nih..pastu nak pegi dgn sapa…kat umah ada aku n mak je…abah takde…sbb keje…asben aku plak kat JB…then tak kan aku lak yg nak kene drive….sbb mak tak reti drive…last2 mak aku ketuk jiran sebelah…nasib baek asben makcik jiran aku tu tak pegi keje lagi..kalau tak haruuu…sapa nak anta  pegi sepital…sbb aku pecah ketuban tu ngam2 ari Isnin..org siap2 nak pegi keje…nak pegi sekolah bagai..
Bila mak tgh bgtau jiran pasal keadaan aku..terus aku masuk bilik air sbb nak kasi air tu habis meleleh kat bilik air jer sbb aku dah tak selesa…habes basah bilik aku…
tapi mak aku jerit2 marah ckp biar je meleleh dlm bilik tu…ko dok dlm bilik air watper…nanti jatuh….huhu..aku pun degil..dok je kat bilik air tu..sbb bila aku berjalan..air menceceh je kat lantai…sgt tak selesa..huhuhu..korang tgk tuuu…tgk aku degil disitu..huhu..

bila pakcik sebelah dgn baik hati nak anta aku g spital..aku pon hulur lah kunci kete aku kat mak…so bior je dia drive kete aku..n yg basah or kotor pon kete aku…masa tu mak aku dah kasi aku kain batik 3 4 helai..kejap je kain2 tu seme dah basah…so masa nak naek kete tu jiran2 satu tangga seme tgk aku n bagi sokongan moral…wahhh…rasa mcm nak  masuk pertandingan jer..huhu..then bila aku masuk kat seat belakang…mak aku lak pi alas kusyen kete dgn plastic sampah yg besar kaler itam tu..katanya nanti takde la basah kusyen..masa tu aku dah tak kesah pon klu kusyen kete aku basah..sbb nak beranak punya pasal…

so masa nak otw tu agak jammed skitla.. sbb org sebuk nak g keje kann…so masa tgh otw tu..aku mintak henpon mak..sbb aku punya henpon tertinggal kat umah…
aku pun tepon la asben aku nak bgtau yg aku dah otw g spital…tapi dia tak pick up phone lak…so aku terus call mak mentua aku punya phone…dial pertama tak angkat...dial ke2 baru diangkat ..tpi yg angkatnya asben aku sendiri pulakk..terus la aku sebak sambil bercakap yg aku otw g sepital…sbb air ketuban dah pecah..terus dia kata dia nak gerak balik….huhu..
masa tu aku doa dlm hati biarlah asben aku selamat sampai kl…risau dia kelam kabut lak bila dgr aku dah otw pi spital…aku memang berdoa sgt dpt jmpa asben dulu before berjuang kat labour room… sbb kat hospital serdang asben boleh masuk labour room…

so bila aku dah sampai kat hospital serdang..aku pon terus masuk bilik saringan…sebelum masuk tu aku serahkan buku pink tu kat kaunter…then masuk bilik saringan..kemudian  baring laa..bila dah check perot..scan bagai…doctor ada menda nak cakap kat aku…katanya aku tak boleh bersalin kat sini....watdehel..alasannya katil kat wad bersalin dah penuh…dia cakap…org yg dah bersalin pon still tak leh transfer lagi kat wad biasa..so kat labour room dah penuh dan padat..then aku cakap la..aku nak bersalin kat sini jugak…dan dia pun berkata...bahaya if awak still nak bersalin kat serdang jugak sbb air ketuban dah pecah..baby dah takde sokongan takot masuk kuman ..so bahaya klu takde sape nak monitor baby awak…plus doctor tak ramai arini..ada 2 org jer..patient ramai..plus awak baru  bukak 2cm..tpi ketuban dah pecah..so sgt bahaya if tak monitor baby awak….

then bila bincang dgn kuarga plus asben aku yg dah selamat sampai hospital serdang..aku pon setuju la untuk dihantar ke hospital kajang…sbb aku takot pape berlaku kat baby aku…yelah..air ketuban dah pecah…
Doctor tu pun bgtau  dorang yg akan uruskan penghantaran ke hospital kajang..dorang akan dtg  dgn ambulan..so aku kene naek ambulan..itu ler pengalaman pertama naek ambulan..huhu..
Asben n mak follow dgn kereta ikot belakang ambulan…seronok la dorang..langgar lampur merah plus kete lain bagi laluan …huhu..mcm Agong nak lalu gitu..=.=

Bila dah sampai hospital kajang..aku terus masuk wad dulu…sdp lak rasa masuk wad tu sbb aircond dia sejuk sgt..tapi agak ramai laa..dan aku sempat berborak dgn akak katil sebelah..dia tgh tunggu nak di induce sbb darah tinggi naek...aku tanya la anak keberapa..dia cakap anak ke 3 rasanya…ntah la..dah lama lupe laks..huhu…so ilang sikit rasa gementar bila borak2 tuh…dlm kul 3 ptg mcm tu..rasa contraction dah kerap..tapi aku diam dulu..sbb nak bagi dia bukak besar cikit baru bgtau nurse suruh check laluan….
Pastu selang 30 minit nurse dtg check perot aku..dia ckp contraction aku dah setiap 15minit..pastu klu sakit sgt jerit bgtau dia katanya...aku anggukkan ajer..

Pastu dlm pukul 4pm tu aku dah sakit sangat…sgttt sakit sampai menangis..terus nurse suruh masuk bilik utk check bukaan…check2 jer aku dah 4cm..terus nurse nak anta aku g labour room …naek wheelchair jer..masa tu dah nangis2 dah…sambil tu  minta maaf kat asben..asben follow sampai labour room yg kat luar tu je…pastu aku pon landing la kat katil labour tu..kat hospital kajang asben tak leh masuk..kene tunggu kat luar..bila dah kat katil tuh..selang sejam ada je yg seluk nak tgk bukaan aku..pastu nurse tu cakap…air ketuban dah pecah lama…tapi bukaan lambat…jadi dia  cucuk n masukkan air pitocin kat tgn aku…pehh…air tu masuk jer aku punya sakit contraction macam org giler..rupanya air yg dia masukkan tu utk mempercepatkan bukaan pintu rahim…mulut aku plak asik dok baca doa nabi nabi yunus tu…terkumat kamit mulut aku..kekadang sampai terkeluar bacaan tu sbb aku baca kuat sgt…

Aku start sakit kaw kaw punya dari kul 4 ptg sampai la kul 11 malam..akhirnya bukaan bukak 10cm…masa tu aku rasa mcm baby nak kuar ..apa lagi nurse dah ramai2 kat depan aku sambil Dr.Saadah if tak salah aku nama dia…pon dah ada depan aku…bila aku teran dia cakap aku teran salah…sbb cara cenggitu wat tolak baby masuk kedalam balik…adooiii..mcm mana ni aku dah excited ni nak bersalin normal..then aku rileks balik sbb takde rasa nak meneran,,…pastu bila ada rasa nak meneran jer..aku teran lagi..tapi still xboleh..sakit tak payah cakap laa…then doctor check n bgtau baby dah lemah ni..….doktor pon masuk seluk n cakap kepala baby jauh..then aku ckp la…apesal jauh lagi..kan dah bukak 10cm…pastu doctor tu suruh nurse tu amek apa ntah..dia silangkan kaki aku kat besi tu..function dia nak suruh aku kangkang luas luas..helooo…tak cukup luas ea aku kangkang??uiisshh.dasatt…

Doctor cakap baby aku besar..tu yg tak leh kuar lagi..eh..cenggitu ea…pastu Dr Saadah tu pon check perot aku bgtau yg CTG baby dah tak cantek..dia takot baby lemas sbb aku dah takde rengsa atau rasa nak meneran..sbb aku dah takde rasa sakit…serius..so aku mintak kat doctor aku nak rest jap…sampai ke tahap tu okey...sbb takde rasa menerann…doctor dah risau tgk keadaan aku…sbb air ketuban dah lama pecah..so risaukan keadaan baby..doktor tu panggil ketua doctor yg bertugas ….seorang doctor lelaki okeh..
Doctor  tu  pon tgk la laluan aku…pastu apa ntah dorang bincang sesame dorang..last2 doktor Saadah tu ckp bgtau menda yg aku tak nak dgr…


Apakah itu??


Cont next entri k.....pnjg sgt dah aku ngomel..huhu...

Tuesday, September 11, 2012

si dia memang cemburu...

cemburu..itu ungkapan utk syahmi...huh..
sebab..bila ayah nak bermanja manja baring kat mama dia neh..
dia mula jelez hokay....
padahal dia tgh maen kat ujung sudut ruang tamu tu..
sekali bila dia nmpk ayah dia baring kat mama dia..
so dia pon dtg meluru kat aku neh n baring ikot suke dia jerrr...janji dpt menyelit jugak kat aku..
alahaai...kelakar betol tau bila tgk gelagat dia...pastu ayah dia plak suke menyakat...
hah..lagi la dia dok je baring kat situ sampai ayah dia bangun....pandai jelez dah tu...

itu belum kira aku dok pegang baby lain jap..dia pon sebok nak impit2 kat aku...alahai..Syahmi.. syahmi..
memang tak boleh ada adik lagi la kannn....hehehe....tunggu 3 taon la yer...senang sikit gap 3 tahun nih..
awk dah bijak...so bila nak handle adik dia tak pening kepala dgn dia lak...wahhh..verangannn betol..huhu

tapi biaselahh..pasangan mude mcm kitaorg ni suke family planning..waaahh..pasangan muda gituwww....
ferasaaannn...hahahhaa..but seriously memang kitaorg merancangg..sbb baru beli rumah...
so bnyk sgt komitmen...so kitaorg kene ada tempoh bertenang dulu...huhu
biler seme dah ok..baru la boleh pikir tang nak tambah family members...
tpi klu dah rezeki tak tolakk...:)

lagipon zaman skrg ni biler ada anak ni kene pikir quality nyer...
bebudak zaman skrg kos pembelajaran tinggi...
itu ini nak kene kasi dorang belajar...
so haruslah merancang sistem kewangann..
klu anak ramai terabai tak baek jgk kann..
mereka tu kan amanah Allah..

ehh..dah dah melalut la aku neh...


Monday, September 10, 2012

dia dah pandai pegang ....

ni nak citer pasal anak bujang..syahmi ler apa lagi..lately sejak dia dah setahun..aku perasan menda baru dlm diri dia...nak tau apaa???

hah...dia dah pandai pegang...


nak tau pandai pegang apa??....pandai pegang " angry bird" dia lerr...biler bukak pampers tuko...sebok je tgn tu nak mengentel kat " bird" dia...aku haiipp kan aje...dia pandang n gelakkan aku...dia igt aku main2 dgn dia ler tuuu...

pastu bila mandi pon sama...siap pegang2 then tgk..hahahha..aku rasa dia tatau ape kebenda tu kot...apa la yg bergantong tu yerr syahmi..tarik2 tak dapat...alahaii..kelakar la aku tgk anak bujang aku ni...yelahh..nama pon baby lagi..apa la yg dorang tau..

takper..soon u will know la dear...slowly slowly...eaaa..

aritu masa balik kl...aku citer kat opah dia....bantai gelak mak haku tuu....mau tak nyer...syahmi siap buat demo masa kat umah sana biler time nak mandi...so citer aku tu berdasarkan fakta..huhuh...

syahmi ..syahmi...

Opn Houz sana sini...

Isnin sudey....hahhhhh...masuk keje jer kene settle apa patott...now baru leh online n blogging..huhu
last wikend kitaorg anak beranak ada Open Houz...well..bulan raya kann...so sana sini Opn Houz..
cume incik asben je la bnyk xtvt dia dgn club bikers dia...aku n syahmi lepak uma je on dat saturday siang tu...
mlm je baru kuar lepas ayah dia balik...itu pun kuar pi beli susu n kebetulan tmpt tu dkt dgn uma lily...
adik keluarga angkat incik asben..so..kitaorg pun singgah la beraya plus nengok mak buyong tuu..
dia nak meletop dah ujung bulan 9 nih...anak yg ke3..huhu..
katanya lepas ni nak tutup kilang sementara waktu sbb anak dia selang setahun tuu..
takperla...asben masyuk...so dok uma jaga anak pon okey...

so ahad tu plak activiti kitaorg bnyk sikit la..ada 5 Opn houz..tapi decide nak pegi 3 jer..
sbbnya???sbb uam yg tu je la yg aku tatau jalan...coz asben dah kuar dulu pegi dgn team bikers dia..
aku jer dgn anak terkontang kanting pegi sendiri.....
itu pun pegi dgn mertua sbb rumah terakhir Opn Houz tu uma adik bongsu mertua..
aku pon baru je dok Jb ni..jalan tak mahir mana...so kene lah pegi tmpt yg senang n tmpt yg aku tau jer..
Memula aku pi amek mertua dlu...then terus g Bdr Uda Utama...lepas tu pi BBU..then terus ke PutriWangsa...gedebak gebeduk kitaorg sampai uma kul 11mlm..

Opss.lupe plak...masa kat BBU tu aku patah balik uma amek asben coz dia folow kitaorg naek kete.
dah tak lalu naek moto sbb dah basah lenjun...hurrrm...tau pon..told u oledi maa...-_-

cuma pagi tadi syahmi mcm tak selesa..merengek jer sampai kul 4.30am dia bngun terus duduk..
perut meragam kot..so aku bngun sapukan minyak yuyi kat perot dia..
pastu taruk cream mopiko kat tgn dia..coz nmpk dia bergaru..
hurrmm..kesian anak mama....
lepas dah taruk menda tu seme ..aku nenenkan dia sbb dia merengek mcm tak leh tido...
lepas dah nenenkan ..baru aku letak dia kat tilamm...

tapiiiiiiiiiiiiiiiiii.......bole plak dia terjaga...........tak pasal2 aku kene wat pejam mata n wat2 tido...
last2 dia menyelit kat badan aku n tido dlm celah ketiak aku....
alahahhai...syahmi syahmi...

pagi ni dia berak lak..last2 aku mandikan before anta uma nenek dia....
hurrmmmm.....lagi 2 minggu syahmi nak kene anta kat uma babysitter dia yg baruu..
hurmm..risau jer ...bole ke dia dok dgn family tu ekk...
nak wat camner...nenek dia nak pi holiday kat vietnam sana tu sebulan...
nak tak nak kene cari new bbsitter...
aku doakan babysitter yg kitaorg jmpa tu baek2 je la orgnya...hope syahmi leh adapt...
klu ok dlm tempoh sbulan tu..bole anta trus...so dah tak yah anta kat nenek dia..
sbb aku tak nak mennyusahkan mertua jaga syahmi...


lagipon syahmi dah lasak.....takot terlarat je dia nak menjaga..

Friday, September 7, 2012

Check up Syahmi 1year...

Hari Selasa aritu check up Syahmi 1 year punyer...alhamdulillah dia tak demam..cume ceri beri je lately...
kesian aku tgk....nak kata makan mcm2 tak jugakk...dia makan bubur jer...pastu susu..
injection 1  year tu pun nurse cakap tak buat dia demam....so dorang tak de bagi ubt demam...

Checkup amek masa dlm 30-45 minit jer..........
lepas nombor naek....aku pun dirikan syahmi kat penimbang...
dia dah beso..so dia tak leh timbang secara baring dah...alahahai..besar dah anak mama..
masa tgh timbang tu excited mak nye neh nak tau berat dia...
Sekali danggg...11KG....opssss...apesal cam cikit jer naeknyaaa??
naek 600grm jer slama 2 bln ni...coz last checkp aritu masa syahmi 10 bulan...
now 1year punya checkup berat just 11kg jer..
nurse kata kalau dah pandai jalan ....sure badan leh susut n berat tak naek banyak...
tapi as long as dia tak sakit or demam..Alhamdulillah...
tinggi syahmi plak 78cm..naek 10cm dlm masa 2 bln...

injection 1year ni pon syahmi tak nangess...aritu tak nanges..ni tak nanges...
haihhh...sgt best lak tgk anak bujang mama nehh..
hero betol tak nangess kann..yelahh..kali ni jab kat lengan..bukan kat peha dahh...
lepas jap tu singgah uma mertua jap...lepas tu baru balik uma kitaorg...
masa tu la aku full swing basuh baju yg berlambak ...
yelah....sampai2 Jb terus balik umah just amek buku checkup jer.
then terus bawak syahmi checkup...
kat umah dia maen maen jap...pastu apalagi...lepas susu.

*
*
*
*
*
*

so sempat la aku anak beranak beradu ptg tuuu...huhuh...


Thursday, September 6, 2012

beraya di Pasoh 2 N9...


Ok...lepas beraya d Jengka...kitaorg pegi ke Pasoh.....
semua rumah sedara mara di N9 ni seme belah abah aku...
dia kan orang nogori..btw, hepi dpt pegi Pasoh 2...uma maklong...
aku klu balik n9 suke pegi Pasoh 2...sbb mak long ni best...
suke masak yg best2 ...terutama ayam kampung....kalau kitaorg balik...
paklong mesti pi kat reban ayam dia n tangkap ayam...then dia sembelih...
pastu apa lagiiii...masak ayam lemak cili padi lerr...kaw kaw punyerrrrrrrrrrrrrr...

incik asben pun makan bertambah....hahahha..1st time utk dia n syahmi sampai kat kg tu..
dulu lepas kawen aku tak berkesempatan nak bawak asben jelajah n9 jmpa sedara belah abah..
takperlaaa...ada masa lagi...nanti berjalan lagi...
lagipon sedara kat n9 ni bersepah.....rajin dgn tak rajin je nak pegi kannn...

kbtlan pak long aku tu pandai mengurutt....so asben  aku mengambil kesempatan berurut...
sedap dia kata...n tak puas....nak lagi lerr tuu.....
takper..next round ok....

cume citer yg sedeh nyer...time maghrib bila aku nak amek barang kat kete...
aku nmpk cermin kete belakang aku yg tepi tu dah cracked seribuuu!!!...
nampak tanda balingan disitu..aku tak nak tuduh sesapa.....
menda dah jadi pon..biarlah je Allah balass kann...

so balik ler kitaorg mlm tu...dlm kul 9pm kot bertolak dari Pasoh..sampai KL dlm kul 11 mlm..
ikot highway LEKAS..so ok la..tak jammed...
tapi masa cermin pecah ttuuu...termenung kejap aku laki bini..
hadohaii...baru nak jenjalan raya...dah cermin pecahhh..spoil jerr
angah aku dah rasa bersalah...siap nak tong2 bayar..
aku cakap takperlaa..menda dah jadi...
klu bawak kete ko...kete ko lak yg pecah ....so pegi balik sama je jalan citernyer....
nasib baek mood syahmi baek....otw balik dia tido jer...sampai letak atas katil pon tido...
tak sador sador..penat kot maen siang tuuu...biaselaa..org dah pandai jalann....

 menu dinner kitaorg..best kann..maklong siap bersihkan ayam tu ...manis rasanya isi ayam kg tuu...



 budak tgh exploree...



dgn salah sorang makcik syahmi....makcik Alin...alahai alinn..ko dah jadi makcik tauu...
lama kak teh tak jmpa ko..
dah tinggi dah yer....
dulu cinonet je ko....how time flies....

so next entri nak citer pasl g buat cermin laks....alahai..terbang duitttt....
hauusssss....:/


Jenjalan beraya di Jengka & Jelebu..

Ahad 2sept aritu kami beraya di Jengka 22...actually pegi sana ada urusan keluarga...
so aku join la sbb teman mak abah..plus kitaorg g satu kete jer...
inshallah kalau takde aral melintang...raya aji ni mak aku dpt menantu  lama balik.....
alhamdulillah..angah aku n kak ipar aku dah sepakat...nak melayari bahtera semula...
semoga bahtera tidak terpisah lagi..
yg baek seme dari Allah..yg tak baek tu dari kesilapan sendiri...
so bila dah bersama nanti...kisah lama tak perlu berulang lagi laa...
dua dua keluaga pon dah berbincang...so sapa yg paham tu ok ler..
yg tak paham tu ..wat2 paham je laa....huhuu

ok stop citer pasal dorang...sbb ending almost done..
lepas dah settle urusan kat Pahang nun....
kami singgah ler ker N9....klu dah ada kat Jengka 22...nak masuk ke n9 lalui simpang pertang dekatjer..
cuma laluan dia jer la...memeningkan kepala aku sampai aku muntah !! hampeeeh betul !...
abes lunch terpaksa la "kuar" kan balik...nasib tak banyak aku makan kat Jengka tu....huhuh...

Lepas dah singgah beraya kat Simpang Durian rumah pakcik sedara..
kitaorg move ke Felda Pasoh 2 plakk...ni seme sedara belah abah aku...
tpi aku citer kat next entri beraya di Pasoh plus cermin pecah ! okeh...
so layan gambo duluu....


 masa ni di Jengka 22....




pic hero ni masa kat Simpang Durian..Jelebu..

Syahmi was here yeayyyy....


Wednesday, September 5, 2012

Syahmi raya sana sini....

Bulan september sudah kan....
So sabtu last week kitaorg baru nak beraya rumah atok kat Jln Kuching...
iaitu ayah kepada bapakku.....

nothing happening pon sbb kat bandar je pon...plus dah 2 minggu raya..so suasana suam2 jer..
tapi meriah bab collection utk syahmi..hahaha..mak dia ni lebey tauuu..
coz dlm rumah tu ramai..so dlm satu rumah syahmi boleh wat 3 collection sekaligusss...
huhuhu..

lepas dah beraya rumah atok tu...
aku beraya plak kat umah makcik aku kat Sentul..
lepas berada di Sentul...aku bergerak pulak ke Setapak....
Setapak meriah ckit suasana nyer sbb ada budak2 kecik...
Syahmi suke lerr if ada budak2...dia tgk je dah teruja...tapi biler aku lepaskan dia tu aku tgk2 kan jgk..
manatau dia di tolak oleh bebudak tu ker..wisau aku...budak tgh syok maen mana nmpk dia..
syahmi je terhegeh2 nak join the club..huhu..
sabo yer syggg,,,,awak kecik lagi...tak terkejor....

lepas ke Setapak ...kitaorg end up balik sbb dah ptg..aku dah penat pon ado...
so mlm tu tak kemana...coz mak aku dah nak siap2 pegi tgk game mlm tuu...adik aku ada game..
Piala Malaysia kan dah start..so busy ler acu syahmi tu...Hopefully Selangor dpt la ke next stage..
aritu dia dpt maen dgn syahmi pon kejap je aritu...busy betol acu kan..training sajerrr...

So mlm tu kami hanya lepaking di rumah  jer...nak kumpul tenaga nak pegi Pahang next day nyer..
Yup !...Ahad tu kami akan ke Pahang , N9 dan kembalii semula ke KL..

so next entri okeh ....!..:)


Open Houz di Hari Merdeka..

Yeayy Syahmi balik kg KL...ermm..best ke sebut "kampong KL" atau pun juz ckp balik kl ...
ntah laa..ayah syahmi suke ajuk aku dgn perkataan.."syahmi...nak balik kg KL tak..." sambil  wat mulut jebek2 kat aku...nak jebek kat aku kununnn..yg dia pon lbh kurang sama jerr...kg dlm bandar....dari rumah kitaorg nak ke kg asben aku cuma amek masa dlm 30 minit jer...so kg ke tuuu?
orang lain berejam redah itu ini nak sampai kg..awak 30-45 minit je nak smpai kg...
at least nakbalik kl amek 3jam jugek ape...huhuh...

hahhhh...masa tu aku akan counter back ayat asben...hahahhahah....
pastu dia akan mengalah bila aku add lg story pasal kg perak n n9 semee...
sbb asben ku hanya ada kg di Jb saje...so ayah syahmi kalah di situu...huhuhuh....
takdela..kitaorg gurau2 manje jer bila ckp pasal balik kg memasing..bukan gaduh poonn....

oklaa...ari Jumaat pagi tu kitaorg gerak balik dlm kul 7 pagi lebey...so sampai kl dlm kul 10 pagi...
so smpaila kitaorg kat uma opah...

syahmi & opah..


then mlm tu sampai gak hajat nak pegi jmpa Ziey & Ryan...
ziey ni aku jmpa dlm FB je....berbual n comment itu ini....
kitaorg sama2 kawin bulan 10..anak lahir pon bulan 8..pastu sama2 dpt boy..
so apa lagi ...bertukar pendapat n gambar anak memasing lerr..
seronok sgttt...asben dia aku dah lama kenal sbb budak club aku...
cuma wife dia je aku tak kenal lagi..sbb bila tarikh wedding belah asben dia..jatuh hari aku nikah..abes camno..nak g side ziey jauh...kat perak nun..
pastu bila dah preggy memasing dok citer experienced memasing....pastu bila dah deliver pon share pengalaman memasing...
Finally aku dpt jugak temukan Ryan & Syahmi...
masa dorang 4-6 bulan...muka dorang seiras je aku tgk...bila mak pak memasing tepek gambo anak2 memasing kat Fb ..now dah lain dah rupe memasing..Ryan susut aku tgk badan dia..
Mak dia cakak Ryan kalah kalau beralih bulan atau tumbuh gigi baru...
Alhamdulillah Syahmi tak mcm tu...cuma spnjg ni baru 2 kali dia demam..
So aku berharap n berdoa agar dia sentiasa sehat seiring dgn umur dia...

Opsss..lupe plakk..dorang hampir2 share tarikh lahir yg sama...
kebetulan aku n ziey pecah ketuban hari yg sama...cuma Ryan kuar dulu ptg tu...
Syahmi lak degil takmo kuar2..last2 kene czer tgh mlm.klu tak sama dah beday dorang..huhuh..
ni aku share pic yg ada...tu pun amek kat Fb papa Ryan..

 ayah syahmi enterprame dulu...


ni baru aku lak yg enterprame..Ryan dat day dia tak sehat..demam...so merengek je la..tak dpt nak amek pic dia ber2 je dgn syahmi..huhuh..next time la..


tgk perbezaan lengan syahmi n ryan...kan beza..huhu..
bam bam deboom betul anak mama....takper..mama loike sbb best gomol !

Pastu kitaorg terus ke Penchala...
ada Open Houz jgk..
rumah one of myvic members jgk....tapi unfortunately tak amek pic...sbb sgt penat..huhu..
makan pon ala kadar jer...
janji  makan..yg pentng dpt jmpa member !huhu...
Beraya n bermaafan..
btol ke idak..korang cemana?

Balik ke sarang suda...

Assalamualaikum...
Waaa....pulang ke sarang jua semalam....
sangat letihh...tapi best sbb dpt balik KL...okla dpt lepak dlm 4 hari..
yg tak bestnyer bnyk la plakkk..sbb aku tak dpt jmpa BFF aku jija.
dan salah satu makcik yg tertua dlm family mak aku telah mengadap Ilahi di HKL di pagi Isnin...
Al fatihah utk arwah "MAKWE"...itu panggilan kami kepadanya...

lepas tu bnyk tmpt aku tak dpt nak ziarah...SBB??
sbb cermin belakang tepi kete aku pecah....ada tompokan balingan batu disitu..
sori la tak ingat nak amek gambar..sbb asek terbayang duit yg akan melayanggg..
haihhh...dah la kene kat N9..nasib baek tak tido sana..
so esoknya pi repair cermin..tak pasal  melayang rm280 utk cermin..campur tinted bagai total RM 530 !
Danngggg hambeekk..mengalir bak air paip je duit tu keluar kann....:(
So bulan ni kene jimat cermat la....bajet da lari ke cermin kete..:(

Okla..nanti aku hapdet pasal raya di KL & N9 & Pahang...sana sini sinun....
pastu pasal progress hero kecik aku..
semalam dia checkup setahun..ada injection..

Arini masuk opis keje berlambak kat meja..
then dgn email lagi..so bokojo la kito sekueknyo...

Till then to be cont....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...