Friday, July 27, 2012

jenjalan before company IFTAR..

Arini ada IFTAR anjuran company kat Pan Pac Jb...
sanggat sanggap dah kat opis nihh sebenarnyaaa...
kene ada kat sana kul 6.30....so dlm pada tu nak cuci mata laa rasanyaa..
kat area opis ni ada kotaraya plus bazaar..huhu..

nak balik memang takk laaa kann...
so cara utk buang masa agar cepat berlalu ialah cuci  mata kat luar..huhu..
oklaa..nak out dulu...mata dah la sanggap...
tapi nanti dpt makan sure terbuntang bijik mata...segar bugar
hehehehe..

tata~

Selamat Berbukaaaaaaaa...........

Persiapan raya si kecil anda

Persiapan raya si kecil...ermmmm..nak beli skrg ker?
Alhamdulillah diam tak diam dah seminggu kita puasa kan..
Mlm tadi tgk status member kat FB bercerita pasal persiapan si kecil...
anak kitaorg sebaya, sama jantina, sama bulan..beza 3 hari jek...hehe..
syahmi yg lahir dulu..
dlm pada masa yg sama..ada yg comment...
better beli awal utk baby punya baju..dan songkok..
sebab nya???
sebab baju baby ni limited....nak yg lawa sure cepat abes..
plus size dorang bukan senang nak dapat kann...
dan reason yg utama nya ialah....beli awal utk mengelakkan sesak di kedai ataupun jalanraya..

tapi aku nak sopin kat mana yer baju si kecik ni?
sejujurnya aku tak nak beli yg mahal2 utk syahmi sebab aku jamin..
dia tak kan pakai baju melayu the whole day of 1st day raya nti.
reason nya?sbb dia tgh melasak skrg...
so better aku carik yg sedang2 elok...
n selesa utk dia pakai ...
ada org ckp pi tgk kat UO...
tapi aku mcm nak shopping kat kl je...
tpi nak tggu minggu ke 3 puasa la kot baru balik kl...
tak pon tgk la mana yg tergerak nak pegi beli...
sebab kekadang kita ni hanya merancang..

selain pada tu jgk ..aku gatai tgn dok tgk baju baby yg online..
alahai....sungguh mahal ..
ada 1 2 baju je yg cantik bju melayu dia..
yg lain dah mcm baju kurung jer aku tgk...
honestly ...baju dak pompuan lagi bnyk choice dari baju dak lelaki..
tapi aku ni tak leh beli ikut hati n perasaan sendiri...
kene tanya incik asben jgk...
buatnyer dia tak berkenan..leh wat gaduh jer nanti..huhu..
so harussss laa kene beli dgn kata yg sepakat..
pastu,tema kaler apa taon ni pon tatau lagik...
adoyaii....

aku suggest nak color biru turquoise sbb raya kat johor dis year kan...
tapi dia ckp...kita tgk dulu color mana yg menarik hati k...
hurmm...ye laaa bangg.ikot awak laaaa...
so kita tgk la kaler apa nti ea....

Note : tak sabar sebenarnya nak tgk syahmi pakai baju melayu..:)

Thursday, July 26, 2012

Baju terpakai

baju terpakai utk didermakan...errmm..ada ke kat JB ni ea?
sebab aku tgh "menguruskan" baju incik asben yg berlambak kat lemari bilik blkg...
sebab baju tu seme dia tak pakai..menyesakkan pandangan mata aku jer...
lagipon lemari tu nak letak baju si syahmi..plus cadar2 yg ada..
dah nama pon bilik tu bilik syahmi...so harus utk aku "settlekan" baju ayah dia yg tak pakai tu..

cuma skrg syahmi tido dgn kitaorg...so bilik tu jadi bilik tetamu for the time being...
btw,kalau nak tau..incik asben ada 2 lemari yg penuh dgn baju dia..
aku cume ada lemari satu jer..itu la baju keje..baju jenjalan n baju harian..seme sumbat 1 lemari..
tpi incik asben saya...dia ada lemari baju harian n lemari baju jenjalan..
so sgt unfair kan??? tapi takperlaa..sbb dia tak penah let go or sedekah baju...
mcm aku ni lain...since kat sgbesi lagi aku dah let go baju2 yg tak pakai kat anak yatim..
sebab biaselaa...dok kuarters polis ni ada je announcement sapa yg ikhlas nak derma baju..
sebab kat perumahan kitaorg tuh ada kumpulan bini bini polis nak melawat rumah anak2 yatim or org miskin...so dorang akan request baju terpakai or sumbangan...
utk baju terpakai dorang akan letak notis kat setiap tangga ..sape nak dermakan baju..
so aku memang suka bab kasi2 baju yg tak pakai ni..
sebab lemari aku ada 1 jer...seme sumbat dlm tuh....huhuu
so bila dah sedekahkan baju....ada space sikit dlm lemari aku...
then masa tu la ada chance nak beli baju baru..huhuhu...

selain baju ayah syahmi...baju syahmi pon akan aku kemas nti...
sebab sejak syahmi dah besar n tinggi ni..baju bnyk yg dah tak boleh pakai..
so baju yg kecik2 tu seme aku akan kumpulkan dlm satu kotak plastik
alaaa..kotak plastikk yg ada jual kat tesco tu..
baju syahmi belum nak letgo lagi...
sebab baju2 dia tu harus di turun temurun kan kat adik dia nanti..insyALLAH jika ada rezeki lagi...
so kitaorg dpt jimat di situ...hehehe...
plus baju syahmi tu bnyk kitaorg beli unisex punya...
so senang...if dpt baby boy or gurl tak jadi masalah..
takde masalah warna....cuma nmpk lama je laa baju baju nya tuu nti..tpi  pedehal..

ermm...so kalau korang ada baju yg dah lama tak pakai or tak nak pakai..better let go..
tambah2 tgh bulan puasa ni kan...apa kita sama sama amek berkat bulan ramadhan....

InsyALLAH dipermudahkan... :)

Wednesday, July 25, 2012

Henpon


gambar henpon di atas adalah henpon terbaru saya...Samsung galaxy Y..
terima kasih incik asben...
henpon biasa2 je pun...
reason : henpon yg pakai skrg speaker tak berapa nak dgr...incik asben angin bila ckap dgn saya sebab sy tak dgr...tak kan nak cakap kene jerit2 selalu kan..so jawapan dia henpon baru jerlaa...
penyebab : thanks to syahmi sebab dia hisap henpon mcm hisap botol..so phm2 la ea kenapa henpon lama tak berapa nak dgr speaker dia...

Jalan raya di bulan puasa @ JB

Blogwalking..
Hurrmm...keje tak banyak...so BW je laaa keje nyaa...
sambil view2 menu baru yg boleh di cube....
baking mood pon menyala yala lagi...
cuma baking time ni boleh dpratikkan time weekend jer....
weekday tak mampoo nak buat....
penat dgn keje...balik memasak utk berbuka...nak tgkkan kan si kecikk tu lagi..
lagi la dia tgh ligat sekarang nak berjalan.kehulu kehilir..
dia dok tgh mempraktikkan kekuatan kaki yg ada..n nak explore rumah..
risau aku dgn tangga umah..:(

berbalik pada cerita balik awal...
huiiihh...igtkan balik kul 5 ni tak de la jammed...sbb diikotkan uma n opis amek masa 10-15 minit je pon
tapi rupanya aku silap....alalaaaaaaahhhaaaiiii
rupanya sanggap gak nak sampai uma ..
exit nak naek fly over kat angsana dah jammed...
lum kire nak masuk taman dahlia lagi utk amek syahmi..
lepas dah amek nak balikrumah lagi dah makan masa kat jalan sbb ada bazaar..
spoiil betul...camner la dorang boleh release tapak tuk buat bazaar kat situ..
kat tepi tu jalan 2 lorong je pon..dah sure la jammed!
sampai umah gedebak gedebuk kul 6!
terus sinsing lengan baju masak..
nasib perut utk 2 org jer...
sambil aku keletang keletung kat dapur ..
sambil tu la jgk aku dgr nyanyian dari syahmi ...
protes letew letakkan dia kat high chair...
nasib la syg..mama nak masak berbuka...
nanti kita gomol gomol tarik rambut k...

keletang keletung tu ada la dlm 30minit...
dua dua tungku kene guna...satu mengoreng..satu memasak
then nasik masak dlm rice cooker..
then settle !

ooohhh.....lupe nak kasitau...
selama sebulan ni ...iaitu bulan puasa...
aku drive g keje sendiri jerr....asben tak anta...
dia g kedai dia naek moto jer...
lagipun nak elakk jammed....so better aku pegi balik sendiri...
best gak g keje sendiri kat JB neh...selepas selama 8bulan dianta n diamek oleh incik asben...
mungkin jiwa aku yg dah biase drive kete sendiri ..so rasa best di situ..
maksudnya tak menyusahkan dia nak berulang alik anta n amek aku laa..
aku kesian kat dia...
lagipon dari segi kos minyak dpt jimat perr...
juz bayar parking jer..

tapi baru aku tauu..bulan puasa jammed kat Jb boleh tahan gaks!
tapi tak se 'jammed MRR2 laa..
MRR2 bukan jammed time bulan puasa jer..bkn bulan puasa pon jammed dia pon boleh wat laki bini gaduh dlm kete....hahhahah....apa2pun aku syukur...tak perlu lalui dah jammed yg damn tuh...
tapi apa nak kesahh..nama pon KL....tak jammed tak sah..siap pelik nape tak jammed...
oh tanah tumpah negeri kelahiran kuuuu.....;p




Monday, July 23, 2012

Berbuka di rumah mak mentua..

semalam selesai suda hari kedua berpuasa..
walaupun tak  sempat nak sahur sbb tak kunci jam..huhuh...terlupe...sowy abg..-_-
sbb terus naek tido lepas tgk tv3 mlm tuh..citer " Perempuan Neraka"
yelahh...citernya dah abes kul 12tgh mlm..
so kemas2 bawah...then terus naek atas tido...kebabom...
sedar2 jer dah azan subuh...huhuu..

btw,aku ok jer if tak sahur...tpi kesian kat incik asben...
takot dia penat ke hulu hilir wat keje jmpa supplier ...
aku ni keje dok dlm opis....so takde la rasa penat mana...

semalam kitaorg berbuka kat rumah mak mentua kat Tmn Dahlia...
actually wat pot luck..
pakcik makcik sepupu sepapat seme join..
so menu aku utk dibawak ke rumah mak ialah..
Daging Masak Lemak Cili Api....
dan buat sekali butter kek....
cuma masa kat uma mak ada org request kek batik aku lak...huhu..
coz katanya tak puas makan masa kat uma aritu..time wat kenduri..
so takper2..next time ada wat makan2 lagi..aku wat la kek batik tuu....
so hari ni wat kek butter jer..

org yg paling suka of course la syahmi coz meriah...
ramai dok main dgn dia..suka laa dia...
siap menjerit jerit kesukaan bila ada org ajuk apa menda yg kuar dari mulut dia..
pastu berpeluh tak payah cakap  laa..
naek ruam kat bahu dia..alahaai sian diaa..
si bujang kecik ni memang cepat ruam bila keadaan berpeluh..
tu pasal kat umah nenek dia ada aircond...kitaorg pasangkan utk dia..
sbb tak nak bagi dia berpeluh yg buat ruam...
tpi nak wat camner..bila dlm keadaan ramai sejuk pun dah tak rasa klu dah syok main.
lepas sorang sorang dok suap dia makanan...
dia pon apa lagi..pantang tgk org makan...dia punya teruja tu mcm tak penah kasi makan...
kalau dah menu berbuka semalam mcm jual kat bazaar jer..huhu..




 nak geng dgn org besar jer...


 setia mendgr zikir kat astro oasis..


 pot luck..


syahmi dgn nek teh dia..


itu aje pic yg di ambil sebelum berbuka...
pics lepas berbuka or tgh berbuka memang takdo laaa...
sebab aku terlalu sebuk !!!




sangat sebokk..!!!






sebok makan !!!







hahahhhaha...sekian





~Selamat Berpuasa~

Syahmi @ 11months..

Happy 11months old syahmi...wahhhh..teruja okey..
next month dah setahun ! ..
hopefully masa dah setahun nanti dia dah jalan laju2....
dan buleh wat tour utk collection duit raya...
hahhahahha..
now dia dah pandai berjalan..cume kekadang bila jalan balancing tak betul...
pastu bila jalan  sebok dok pandang org lain...
tau tau jer nak corner tak tgk kiri kanan...tau tau dah jatuh langgar org.....sabo je laaa...

alahaii...bila cengini rindu plak time time dia memula lahir dulu n juga perkembangan bayi by months dia..
dari meniarap,merangkak,bertatih bagai...
betul betul pengalaman yg sgt berharga....tak boleh dijual beli...
aku sebagai mak dia sgt berharap jgk mcm ibu2 lain ...
yg anak akan pandai jalan biler dah menjangkau setahun...
pastu sehat seriring dgn usianya...alhamdulillah..dia demam baru 2x..
mintak dijauhkan sakit sakit nih...

skrg yg paling aku perasan...
dia leka n asyik tgk tv astro oasis....
terutaman bila tang org zikir-zikir....pastu ada org ngaji....
aku suka je tgk dia ralit n ngadap dgr menda2 tuh...
pastu dia pandai respon skrg....bila kita alunkan zikir...
dia pandai henjut2 kan badan dia kedepan n kebelakang....waaa sgt terharu ok..

pastu klu bab solat memang dia sebok laa..
tu pasal nenek dia susah nak solat klu dia tak tido...
sbb dia sebok kacau tarik telekung...pastu duduk kat sejadah...then pandang atas tgk muka kita....
sambil tak menganjak.....sakit jiwa nenek dia...huhu...

takperlaa..syahmi..awak belajar pelan pelan yer syg...
nanti leh jadi imam kat rumah...kita solat berjemaah yer..
alhamdulillah..kami nak didik dia sebaik mungkin...
sebab so far dia adalah zuriat kami dah waris kami yg akan sedekahkan kami alfatihah bila kami tiada di dunia ini nti....jadi kita kene la didik dia baek-baek...


Syahmi @ 11 months....

Mama & Ayah Sayang Syahmi !! Muahh !

~ Selamat Berpuasa ~

1st day puasa..

Sabtu !..
Yess hari bermalas malasan....tpi mcm biase..
bangun lambat pon tak boley selagi si kecik ni tido dgn mak pak dia ...
dia akan bunyikan sound sistem dia..
alahai awak ni syahmi...wat wake up call utk mana plak...
so perkara pertama ialah mandikan dia dulu..before nak mandikan dia tuh..
kita main main dulu...atatatata....




so bila dah settle mandi si kecik neh..


so mama pon mulakan rutin ari sabtu..
sbb hari sabtu hari utk mana dia menyapu rumah,mengemop lantai,men lap segala habuk yg ada..
basuh baju,jemur baju..alahaii bnyk plak keje kan bila tibe ari sabtu.
well dah tangunggjawab...klu tak buat..sape nak buat lagi...
bab bab mengemas ni bukan tak nak kasi asben tlg...
cuma kekadang bila aku wat inspection..sangat la frust..so better tak payah buat...
QC aku sgt high..

so dia menolong dari bab lain...
bab menyapu sawang,cuci kipas,buang sampah,cuci kete,menvakum kapet umah...
haaaa...tu bole kasi kat dia..heheh...

So sabtu adalah hari pertama umat islam berpuasa...
kitaorg berbuka kat rumah jer..
just simple menu...
Telur rebus then di goreng kan utk wat sambal.
masak sambal tumis petai ikan bilis..
dan sayur suhun rebus campur cendawan....
sgt simple present tense kann menu kitaorg...hahhaha..

masak apa yg ada je kat umah...
plus makan ber2 jer..
lagipon lama tak mkn yg simple...
asek yg heavy2 jer..(padahal tak pegi pasar)

Ok selamat berpuasa~

Ole Ole from Xeaa..Blogger..

tak sangkaa....dapat ole ole dari one of blogger...
walaupun tak kenal di dunia realiti...
hanya kenal di alam maya....
still dapat ole ole dari dia...so sweet of her..

alkisahnya sebab dia suh teka kat mana lokasi gamba yg di upload....
her and her family pegi vacation..so dia ada snap 1 pic...gambo pantai
and upload at her blog dan suruh teka..

dan aku pun teka laa..and my answer is Pulau Redang...unfortenately...salah...

the place is Bali ! hehehe...

sorry salah teka Xeaa sebab tak pernah g Bali lagi...hehehe...

best tuu g Bali....dulu ada plan gak nak g Bali lepas hanimun kat KK & Langkawi....
pastu tup tup tak jadi sebab Syahmi dah ada dlm perot bila dah sebulan kawen...heheh
so tak dpt nak sambung hanimun...hihihi..

pape pun thanks a  lot kepada Dia yang Sebelah lagi..

really appreciated....sanggop awak pos ke JB yer..hehe...nti raya dtg JB jemputla dtg rumah ... :)


Thanks Xea..

~ Selamat Berpuasa ~

BBQ @ Kg Kurnia..

last friday family side asben ada wat makan2 sempena nak menyambut bulan ramadhan...
so lepas keje tu ..asben pun amek kat opis..
lepas tu trus g ke kg asben.....jauhhhhhhh wooo kg incik asben nih....
kat Jalan Kebuh Teh..Kg Kurnia...hahahahaaa..jauhhhh la sggtttt..;p
sape yg tak tau mana Jalan Kebun Teh nih...ermm...camner nak citer ekk..
Kg ni sebelah Kg Melayu...and Tmn Suria....
sure org JB tau punyer mana kg melayu kann...
even org bukan Jb pon tauuu kg melayu neh..
so korang dah boleh agak la kann....jauhhh mana kg incik asben neh..
hik hik hik....ngeh ngeh ngeh...

tapi mlm tu xramai yg ada...tapi majlis harus berlangsung...
menu mlm tu biase biase ajerrrrr....ada nasi lemak/mihun grg/mee grg...
dan yg best nyer.......
of course BBQ session...
waaaahhh...sedapppp...dah lama tak ber BBQ....
berebut rebut nak amek part kepak ..termasuk kitaorg laki bini...
keh keh keh.....
tapi best la bagi aku...sebab ada 2 version perapan ayam tuh..
satu ada perapan black pepper...satu lagi perapan biasa punya BBQ....

So kepada Saya Bukan Samdol aka Ti Ed....
rugggii awak tak hadirrrrrrrrr...
happy watching ! (saje nak bagi jelez)





Tukang bakar pilihan sayaaaa....sedappp tau ayah syahmi yg bakarrr...Ti Ed plz dont jelez..-_-


Okla...gamba gambar BBQ je ada...gamba ahli2 yg hadir biarlahh rahsia...wahhh gituw....

Bukan tak nak share..tapi ada yg free hair..tak pakai tudung time gamba diambil...so gamba ayam je la yer...huhuhuh..

Selamat Berpuasa !


Thursday, July 19, 2012

Working hours @ Bulan Ramadhan

Working Hours..
next week aku dah mula guna working hour 7.30pg kepada 5.00ptg...
takde awal mana pon sbrnya...
klu opis kat KL dulu..kul 9-4pm..
sgt la bestt la kann....
tapi itu duuuluuu laaa kann...opis lamaaa....
now kat opis baru ni..bila time bulan puasa....
time jer bertukar...
takde nyer dpt balik awal..
kene tkr time je laa yg adoo.....
takperlaaa..bersyukur je apa yg ada..

tapi aku dgr citer dari opis mate...klu kat JB nih time bulan pose jammed dia mcm
kat MRR2 punya jamm....uisss..betol ker...
tpi itu bagi kawasan Pandan laa..yg menghala area Tebrau sana...
tapi menghala ke rumah aku ni aku rasa takde la jammed kot...
juz bila sampai area perumahan je kot yg jammed sbb bazaar ramadhan...

ckp pasal bazaar..ni hah kat area opis aku dah dok pasang khemah2 bazaar ramadhan..

alahaii....for the 1st  time dlm hidup aku akan bpuasa jauh dari keluarga...
dulu bulan puasa lepas kawen still dok KL...
takde la rasa pape sgt...
now bila dah bermastautin sini ....kenelah mengadap n kene jadi org pertama bngun wat sahur,
pastu berbuka ..semuanya di JB...
rasa lain tu memang ada...even skrg pon hati aku tak 100% kat JB...
msih tertinggal hatiku di KL..wahhh...gituw...
mujur ada anak,dan asben ..bole la hilangkan rasa sedih sunyi bila ianya menjelma...
mesti korang ckp kenapa asek igt kat KL je kann...
well sejujur jujurnya aku memang anak jati kuala lumpur...
zaman kecik,zaman remaja,zaman belajar,zaman bercintan cintun,zaman sambung belajar pon seme di KL
so tu pasal la aku asek teringat KL KL KL......hishhh..
seburuk2 org dok citer pasal KL..aku tetap sayang tmpt lahirku...biaq pi laa...

lagipon majoriti sedara aku kat KL..termasuk kawan2 ,sahabat aku seme...
cuma bila kawen dgn org JB ni baru la aku ada sedara...iaitu merangkap saudara suamikuu...
so dah jatuh kategori jd sedara aku jgk laa kann...
sedih kaann family jauhh...takperlaa..sapa yg paham jer boleh rasa apa yg aku rasa.....
aku kene belajar terima keadaan ini..
lagipon aku dah berkeluarga...aku dah  tak boleh pentingkan diri....
sumber rezeki aku dan suami ada di negeri bernama Johor Bahru..
so harungi lah nya dgn tabah dan cekal...insyALLAH di permudahkan...

dah la..dok pikir2 yg bukan2 watper mira.....
wat spoil mood jer..
nti cuti balik KL je laaa...(pujuk hati)
apa2 pun aku nak ucapkan
Selamat Berpuasa utk semua..semoga ibadah kita dipermudahkan....Amin..


Alkisah puting...

Botol Susu...
hurmm..syahmi skrg asek geget puting susu jer...
so korang hagak2 dia geget tak nenen aku nih..
huiiiii...memang geget tak hengat punyer laaaa...
now dia da kurang sikit geget bila dgor aku menjerit...
pastu aku jegil2 n ckp  kuat2 kat dia..utk menunjukkan aku marah
dan jgn buat lagi mcm tuh...nmpk mcm dia faham sekejap je laa....
pastu dok buat balik...-_-

tapi skrg dah masuk puting ke3 dia pakai...
seme pasal dia dah geget kasi lebar lobang tuhh...
btw, aku pakai botol avent..PP btl punya...
teat dia aku pakai yg 3month+ variable punya..


selain tu klu nak pilih flow teat tu kita boleh refer kat kotak botol susu tu...
mcm gmbar kat bwh nih.



back to the story pasal puting..
majoriti mak mak kat luar sana mesti tak marah kaw kaw punya kannn..
bila anak dok geget2 puting nenen...
yelaahhh sapa tak syg anakk..
tambah2 lagi anak kecil yg tak paham apa kita ckp..
jadi kene redha jer la kene geget...mcm akuuu...

bukan apaa...bila kita marah ..dia senyum n sengih gelakkan kita...
alahaii..syahmi syahmi...
nasib la awak yg geget..bukan ayahh..opsssss...
terlebey sudaaah...hahahhahahha...
tpi klu ayah dia geget ...memangg kenaaa laaaa..-_-

Pics : Ihsan Google.

Bila mama masuk bilik air..

ni lagi satu kes...bila bab nak masuk bilik air mandi  nak g keje pagi jek si kecik mesti terjaga dari tido.
telinga lintah betol...
dah tu nanges2 mcm aku nak kene hukum bunuh dlm bilik air tuh...alahaii
aku rasa dia tak tau apa kebenda kot bilik air tuh...
padahal aku dok mandikan dia dlm tu ler...
tapi budak kecik..ape dia tauuu...
so bagi dia....dia sayangkan mama dia kot...
sbb bila aku masuk dlm bilik air tu sah sah dia dah tak nmpk aku kann..
so dia assume aku tinggalkan dia letew...
tu yg wat dia melalak nyanyi lagu Hawiee...

bila aku masuk bilik air jer...mesti dia nanges kuat2 punya sambil leleh2 air mata dia...
hingus segala keluarrr...
mcm sedih sgt mak dia masuk dlm tuh..
alahai bujang mama neh...
bila aku masuk bilik air tu bukannya takde org jaga..
ada je ayah dia dok jaga dia masa aku mandi...gilir2....
tpi dok nanges jgk....
bila dah dlm bilik air aku takde la nak mandi ala ala putri gunung ledang lah kannn...
kene la mandi sepantas kilat....
bila dia nmpk aku kuar bilik air jer...
pandai lak berenti melalak dan dia punya muka..
tersenggihh t'senyumm2 kat aku..hisshhh..si kecik neh kann...
maen maen ea dia...
terus mooad aku nak marah klu dia dah buat  muka mcm kat bawah nih..
hati boleh cairrr woooo....


Wednesday, July 18, 2012

"Keluarga Iskandar"



Keluarga Iskandar
haaa korang tau apa tu keluarga iskandar?citer ni ada kat astro prima..
setiap selasa kul 10mlm..
so far dah 3 episod aku tgk....siap igt tu time n date dia...heheh
bukan apa..sejak syahmi lahir jer..jgn harap la aku nak tgk tv sampai kul 10mlm...
kekadang 9.30mlm je aku dah naek bilik atas tido...
tpi citer ni best..lain dari yg lain..
lokasi signboard n view bnyk menunjukkan dari Johor Bahru..tmpt aku bermastautin skrg...
tpi lokasi sebenar dorang berlakon bukan kat Jb..
tpi wat kat area KL & Selangor...
sebab bila abes jer...aku tgk penghargaan dorang kepada sapa....
nama tmpt dan nama sesiapa yg terlibat...
mcm ni la rutin time mlm aku..masuk tido kene kul 10mlm..
bukan apa..pagi karang aku akan bngun plak kasi syahmi menyusu...
sebab si kecik ni akan bngun 2x...
tpi bila tang citer Keluarga Iskandar ni je aku tido kul 11mlm..hehe

aku ni pun bkn wartawan nak review2 pon..
tapi juz sharing apa yg aku buat n tonton time mlm..
plus citer ni ok apee utk release tension..sharing is caring riteee...
ada lawak..ada sweet....ada kasih sayang seorang ibu..
majaroti pelakon bagus...sempoi jer..
seronok aku tgk....so sapa yg nak tgk promo dia leh click dibawah..

Promo Keluarga Iskandar

~Happy Watching~

Tuesday, July 17, 2012

syahmi rempit ker????

last weekend aku ajar syahmi bawak moto....
haaaa..jgn terperanjat...baru nak masuk 11 bulan dah pandai nak jadi rider..huhuh
bukan ajar jadi mat rempit ok....mintak selisih 44 malaikat...

btw,caya tak aku ajar syahmi naek moto?
klu tak caya ...haaaa..tgk gamba dia tuh...
aku tak tipu tauu..
siap pakai kain kat kepala tuh lagi...pinjam sat yer ayahh.....
klu tak pinjam pon nti harta2 ayah jadi hak milik syahmi jgk..hahahhahaha....
















amacammmm..mengancamm tak syahmi..dah macam baby gurl last pics ni lak aku tgkkk..alahaii bujang mama nihh...

Update ~ Galeria Kotaraya @ JB...

Update !
Galeria Kotaraya dah bukak! Ahad 15/7/2012 my opis mate makan lunch kat situ...
dorang dapat makan free katanya sempena hari pembukaan
Then foodcourt dulu kat atas..now dah kat bawah...
So far ada dah jualan kat lobby tuh....ada la sikit...
dorang tgh nak bawak masuk barang sikit2...coz ada lagi kat luar tu yg tak berapa siap lagi..
finishing dia ...so sesapa yg nak try view2 sikit Kotaraya tu dah bole la...
ahaa..lagi satu..UO dah takde da tau kat situ...
yang akan dibuka ialah The Store...
UO lama dah moved ke Danga City Mall......

Parking pn dah mahal ...
selalu parking rm5 je perday...
now dah jadi rm7 per day....
nasib la bawak kete kekadang je coz asben anta g keje....

ermm..lunch today igt nak survey sana..
sbb today tak puasa...
hehehe....

Update !! tadik g lunch sana...so ada la gambo yg ditepek yer..

ni kat Foodcourt dia..ada bnyk yg blm bukak.. 


 ni lobby dia..manyak munge..


stall atau kiosk yg ada kat lobby.. 



ni view luar..lum siap sepenuhnya...sigboard galeria kotaraya pun beluma ada..huhu..


Monday, July 16, 2012

Ikan Keli

Assalamualaikum....Hari isnin ygn sejuk dan nyaman....
kat JB ujan arini ...waktu tghari plak tu ujan..best jeee dok opis ni sambil buat report...heheh..
pastu boss plak ada kat opis nih..jd  nak berblog pun terbatas laaa..
tpi takper...bila keje dah siap...sambil2 boleh bukak blog n dan blogwalking pun boss tak kesah..
nasib baek dah settle..keje siap..tak de pening2 kepala...

arini dok pikir nak masak apa utk berbuka..ermm...nak masak ikan keli laa..
semalam asben dah dok tanya ikan keli takde ker?
then aku ckp laa ada...so arini kene masak ikan keli dia..
eh, citer pasal ikan keli ni...ada yg makan ikan keli tak?
sebabbbb....asben aku ni tergolong dlm keluarga yg tak makan ikan keli..
espc mak mentua aku...klu aku cakap aku masak ikan keli..dia punya muka siap geli geleman..hahhaha
and utk pertama kalinya aku terperanjat masa dulu laaaaa memula tau.bila kesemua adik beradik mak mentua aku tak makan ikan keli...huhuuh..
igtkan dorang seme makan...rupanya takkkk....
asben aku boleh makan ikan keli sebab dulu dia dok buat networking..
jadinya makan merata laa..cuma ada 2 menda yg dia tak makan....
iaitu TEMPOYAK n sambal belacan....hahhaa..menda sedaaapp tu dia tak makan..so rugi !
aritu aku gian nak makan tempoyak n sambal belacan kat uma..jadi aku buat n  layan ler..lantak la makan sorang pon...janji lepas rindu nak makan tempoyak....

Ikan keli ni sedap klu grg garing2..aku suke beli yg kecik2 punya..
yg besar besar tu tak sedap sgt ...
dulu aku pernah la makan ikan keli afrika time skolah menengah...
masa tu sgt teruja mkn ikan keli besar...
pastu bila dah tau ikan keli afrika tu makan apa...
terus aku banned ikan keli besar neh...
juz makan ikan keli kecik jer..
ikan keli panggang pon best tauu...pastu cicah dgn air asam..blurrp...

Friday, July 13, 2012

Video Syahmi

arini mood suam suam kuku sebab baru cabot gigi geraham semalam..
arrgghhh..sakit taw..now rasa janggal sgt bila gigi geraham dah takde satu..
tapi sakit tu dah hilang laa...tak berdenyut lagi...
ada makcik ckp ...bila beranak gigi pun ada gugur...nak tak nak kene buang...
sebab kalsium kurang sudey...
so semalam mc ....
dan arini tetibe ada mood nak upload video kat utube....

klu nak tgk click la yer...alkisah seme pasal si kecik...my lil bam bam Syahmi...

happy watching..

Nota : Sorry. video agak gegarrr...biasalaaa amaturrr..plus henpon "mahal" sgtt..hahaha....

1. Syahmi belajar memegang brg @ 3bln lbh ..Klik sini

2. Syahmi belajar merangkak @ 6bln lbh..Klik sini

3. Syahmi : Belajar joget @ 7bln lbh..Klik sini

4. Syahmi : Belajar utk menangkap brg @ 8 bln lbh..Klik sini

5. Syahmi : Tido & tido lagi...@ 9bln lbh..Klik sini

6. Syahmi : Belajar bertatih @ 10bln lbh Klik sini

Tuesday, July 10, 2012

Pampers Pet Pet

Diapers...
Semalam carik diapers syahmi..sebab dah nak abes...
sekali tgk wooo!! sgt mahal..takde promotion..harga dia RM36.99 ..syahmi pakai size "L"..selalu klu ada promotion kitaorg beli 2 set...sebab harga 1 diapers tu jatuh rm 31-33 hengget cenggitu...so kira murah la kan...tpi semalam tgk mahal pastu asben ckp ...tak payah beli laa..kita pegi tgk tmpt lain .....sebab kekadang ada promtion diapers tu..
Diapers yg kitaorg carik ialah Pet-Pet...sebab syahmi selesa pakai.........punggung dia pon tak rashes..
plus tape dia boleh bukak tutup..and tahan lama..tak bocor..
So igt nak carik kat tmpt lain balik keje nanti..

Dulu masa syahmi newborn myra pakai D******...tapi D******ni asek dpt yg rosak jer..takde QC he hape...tape yg rosak pun diletak dlm packing...sudahnya dah tak leh pakai...gilo apa nak pakai pampers takde tape...pastu tape dia jenis yg bila dah bukak tak leh katup balik..sudahnya myra tkr ke Huggies bila dlm pantang..pastu smpai la syahmi umur 4 -5 bulan cenggitu...pastu stok asek takde je kat kedai ..geram je bila pegi kedai tu tgk pampers yg nak takde stok..susah sgt ke Huggies ultra yg color merah tu nak ada ekk...last2 kitaorg tkr ke pet pet selepas dpt free 1beg dari one of my aunty ...so pakai kan la kat syahmi pampers tu sampai habes..so far so good....so until now la pakai Pet Pet..

Tapi Huggies ni bnyk jenis...so far myra dok try yg merah tu jer...padahal dia ada color merah / biru & hijau...tapi the best yg merah tu...coz nama dia pon " total protection"..heheh..tpi so far dia leh pakai Huggies & Pet Pet...

Clinically proven* to help prevent diaper rash, Huggies® Dry diapers keeps your baby's skin drier and healthier with a 100% breathable cover, double leak barriers and the trusted leakage protection of the quick lock system.


Clinically Proven* to help prevent diaper rash, Huggies® Total Protection new range of diapers will help guard your little one against the 5 signs of skin irritants: Redness, Roughness, Rashes, Sensitivity and Itchiness.

FYI : Huggies ni dah wat packing baru...dulu masa beli Huggies Total Protection dlm packing ada 56pcs tu..now da takde..paling besar L size ada 38pcs je...


Clinically Proven* to helps prevent diaper rash, Huggies Ultra Natural Care diapers will help guard against skin irritation, with added protection from natural extracts of soothing Aloe Vera, Vitamin E and Chamomile.


now syahmi pkai pet pet...L size...

klau sesapa tau pet pet ada wat promotion kasi tau ler yer...
selalunya mcm pasaraya besar  mesti ada wat sale or promotion...
cuma kitarog kekadang tau dgn tak tau jer...huhu..

Monday, July 9, 2012

Review makanan @ JB

arini nak buat review pasal makanan kat johor bahru neh...
all is recomended by anak jati KL nie...hehehe...

1. Chicken Chop Hutan Bandar @ Jalan Yahya Awal
aku sgt rekemen kat sesapa yg minat western tapi nak sedap n harga murah..nak bawak satu batalion makan pun takper...tmpt sgt selesa...dan yg penting...sedap n murah...cuma rm5.00 jek..
lokasi dia kat...Jalan Yahya Awal...berdepan dgn sekolah agama..

Hutan Bandar Bistro..


Banner chicken chop 5 hengget...


gambar dalam kedai..


nmpk dlm gambar mcm tak best...tpi pi la rasa dulu...baru tauu..


2. Ikan Bakar Tip Top @ Tepian Tebrau.
Kat sini mcm2 ada...dari goreng2 , bakar2 sampai la berjenis2 air..
ABC laa..cikong laa..air buah tak payah ckp la..sure ada..pendek kata dtg je la sana ea..
Nak kata murah tu tak laa.tapi klu makan reramai tong2 tu okey kot...hehe..tpi sedap lo..


ni nama kedainya...

salah satu menu yg ada..
sila la try baby crab, ikan pari bakar,lala or kupang grg cili..n longan mangkuk..
pastti terangkattt ...utk membayar...

3. Ikan Bakar @ Senibong
Ni pun bermacam macam ikan bakar ada...sotong n udang..bak kata seafood laa..semua ado...
lokasi agak jauh sikit la...tapi bnyk choice coz dia medan selera..pilih la kedai mana nak makan..makan tepi laut lagi okey..hehe..mengadap sgpore..parking agak payah sikit..tpi kalau sekali sekala nak makan sini apa salahnya..jempot dtg.....nah jamah sikit view dia..nak tau menu dia kene la dtg sendiri...hehe...




4.Kacang Pool & ABC @ Larkin
Ni plak pasal kacang pool...sapa yg nak tau pasal kacang pool tu meh nak story sikit..
Makan nyer dgn roti cicah satu kuah buatan sendiri..dlm tu ada mcm daging cincang, pastu ada telur n perah limau ckit..memula dulu aku makan ...tak sukeee...tpi bila 2 3 kali makan ...baru dtg suke.hehehe...

ni nama kedai nya...lokasi di sebelah balai bomba larkin..ada medan selera..disitula tmptnya..


kacang pool..........


ABC yg sgt malatop....sedapp!

5. Roti Tok Ayah @ Bdr Baru Uda
Roti ni sgt sedap...boleh bikin gaduh oo klu tak cukup..hahahaha..
aku suke roti nih..fresh frm oven !...


Roti Tok Ayah

fresh from oven !!

okla....cukup 5 dulu aku review pasal makanan yg aku dah try yer..
next time review makanan yg lain plak..
hehehe...

Mood : mula suka dok JB...ehh tetibe..pujuk hati leteww...hahahahaa...takdela..juz want to say that i  miss my family & friends in KL...and oso tmpt2 shopping n lepaking....hahahhaha..kantoi ! Btw,i jujur okey incik asben....;p


Syahmi menapak..

Hohoho...monday is coming..ber"blues blues la majoriti staff arini..termasuk la haku...
tapi semalam n kelmarin sgt seronok...sebab???
syahmi dah pandai jalan lebih 10 tapak tanpa berpegang pape.. !!!wohooo.
sangat mengujakan aku n asben...Alhamdulillah...
Semalam bnyk lepaking umah...sgt best tau dok umah...
salah satu wish list aku ialah bekerja dari rumah..
sgt fleksible ! bila laa ianya akan termakbul...huhu..one day..inshalllah....Amin..
selain tu skill memasak pun aku polish la kan..nama pun dah cuti n lepak umah jer...
so harusss la memasak utk perot sendiri n perot asben ku..
utk menu syahmi simple jer..bubur sudey..
bila mama malas baru nasi kasi lenyek...hehe..

Friday, July 6, 2012

Ikea On SALE !!

IKEA ON SALE !!



Keterujaan bila dgr IKEA SALE....rasa nak pegi every weekend jer kenn..alahaaaii....mcm dekat sangat....(sambil kedua-dua tgn letak kat bahu n mata pandang atas..)

Untuk korang kat sini ada link katalog IKEA untuk tontonan semua yer...click dan pilih la brg yg nak dibeli...pastu pegi sana sambar je terus....dah jimat masa kennn....

Please click --->  IKEA CATALOG

Pastu kalau nak tgk lagi apa yg tgh sale..boleh tgk sini jugaks... ---> Jualan Mur Mur...

Selain dari tu..servis penghantaran pun ada discount..dari RM65.00 kepada RM.55.00 (itu yg dok lembah klang la...yg luar lembah klang sure lain yer....hrp maklum..)

Servis untuk menjahit diskaun sebanyak 15% utk sale kali ini...dan utk IKEA friends baucar sebanyak RM 10.00 utk 1,500 point..selalunya 2000 point baru dpt rm10.00 punya baucar....

So for more details korang tgk la katalog n website IKEA ni yer...


Enjoy watching n shopping !!!

Tuesday, July 3, 2012

sakit gigi geraham !

tllggggggggggg...sakit gigi geraham...!!!
dushhhh....!! mcm kene tumbok rasanya bila denyut sakit tu dtg...
adooii...nak kene buang ke geraham aku neh ekk..

hajat di hati nak buang gigi nih...dah tak tahan rasanya...
leh wat gaduh laki bini jer..
sebabnya...aku malas nak layan bila incik asben bertanya kenapa....sakit mcm mana...itu ini.....
tapi sampai bila nak sakit on off mcm nih...
padahal aku minum air batu boleh kira ....bukan selalu...
tapi tu la..bila sekali minum n minum berulang efek dia mcm ni laa...
sakit ya amaaaaaaaaaatttttttttttttttttttttt...

mlm tadi lepas balik spital tgk pakcik incik asben masuk spital kat HSI
pi tapau ciken foldover balik uma...
kitaorg share je coz dah lewat mlm pon..
bila mkn tu bnyk telan dari mengunyah...
coz takot sakit denyut tu dtg...tpi lepas tu nak kumur mulut memang sengsara laa..

so arini aku plan nak g klinik kempas esok..
tadi aku google ada klinik gigi kat situ...
nak pi check mcm mana keadaan gigi ni...
klu kene cabut ..cabut jela..dari menangong sakit yg berulang ulang..tak tahan dahh

lama da sakitnya gigi ni...tapi dok tgk iklan ubt gigi yg leh cover rasa ngilu tuh..
aku pon pi la cuba..elok kejap je ...
bila minum ais je lagi jadi la mcm nih balik..lalu ke aku nak mcm ni selalu..

tapi selalunya nak pi cabut gigi ni ada appt kan..
hopefully ada appt la..senang aku nak kasi keje settle dulu..

ermm..nak pegi swasta mcm syg sgt duit tu membazir..
kos cabut gigi aka minor operation utk geraham mkn 4-5 ratus hengget tau...
tu yg aku memilih KK je..
ermm..so ke KK la kita yer esok...mlm ni tgk mcm mana..klu sakit sgt..
g klinik biasa amek painkiller dulu...
klu korang nak tau..geraham bawah yg sakit...
yg mentioned " lower impacted wisdom tooth"


punca sakit gigi geraham...

1. Sumbatan makanan berbau busuk
2. Gusi yang meliputi gigi bengkak; demam.
3. Merosakan gigi di depan serta tulang dan gusi sekitarnya
4.Gigi depan menjadi berlubang,sensitif atau sakit
5. Pipi dan leher bengkak,mulut tidak boleh buka luas.
6. Kesakitan mungkin merebak ke leher,telinga,kepala malahan gigi berdekatan.
7. Gigi mungkin melemahkan rahang bawah,lebih mudah pecah apabila pembedahan atau terkena daya kuat.
8. Ketumbuhan tidak normal terjadi, menghakis tulang berdekatan.


sumber : google

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...