Thursday, December 2, 2010

seks itu bagus???

assalamualaikum...

malam yg aku tak reti nak buat apa...sambil nonton tv nih aku terasa gatai tgn nak hapdet blog comel ku ini...bukan apa..tetibe jer idea dtg utk hapdet..so apalagas..taip je la dik nun...

aku ada terbaca kat satu blog dimana mengatakan seks itu bagus..so utk lebih details..mari kita berkongsi sesama info yg aku dpt neh..

let's go.....

10 Kebaikan Seks Yang Anda Mungkin Tidak Tahu

Kebaikan hubungan seks tidak berakhir di kamar tidur sahaja, malahan mempunyai manfaat kesihatan lain yang menakjubkan. Di antara kebaikkan seks yang disokong oleh kajian saintifik termasuklah:

1.Seks mengurangkan tekanan

Kebaikkan seks yang utama ialah ia mengurangkan tekanan darah dan ‘stress’ secara keseluruhannya. Mengikut kajian yang diterbitkan oleh Biological Psychology, terdapat kaitan yang kuat diantara hubungan seks dan penurunan tekanan darah.

2.Seks meninggikan Immuniti badan
Aktiviti seksual yang bagus bermakna anda mempunyai kesihatan fizikal yang baik. Membuat hubungan seks 2-3 kali seminggu dikaitkan dengan tahap antibodi A yang tinggi yang melindungi kita dari demam dan jangkitan kuman yang lain.

3.Seks membakar lemak
Seks selama 30 min membakar 85 kalori atau lebih dan merupakan kaedah senaman yang baik kerana ia melibatkan aktiviti fizikal dan mental yang menyeluruh, kata Patti Britton, PhD, Pakar seksologist dari US.

4.Seks menguatkan kesihatan jantung
Ia bukan sahaja menguatkan jantung malahan mengurangkan serangan jantung berbanding dengan mereka yang lebih kurang aktiviti seksnya.

5.Seks meninggikan Self-Esteem
Seks meninggikan ‘Self esteem”. Kajian yang diterbitkan dalam Archives of Seksual Behavior menunjukkan, seks membuatkan kita merasa lebih bangga terhadap diri sendiri.

6.Seks membuatkan kita lebih menyayangi
Pelukkan mesra semasa hubungan seks merembeskan hormon oxytocin yang dipanggil “love” hormon yang mempengaruhi rasa sayang dan mengasihi.

7.Seks mengurangkan sakit
Semasa hormon oxytocin meninggi, tahap endorphins meningkat dengan tinggi menyebabkan rasa sakit berkurangan. Jadi sekiranya sakit kepala, sendi dan simtoms PMS semakin berkurangan. Anda boleh berterima kasih kepada hormon oxytocin dan hubungan seks anda.

8.Seks mengurangkan risiko kanser Prostat
Didapati ejakulasi yang kerap pada usia 20’an mungkin boleh mengurangkan risiko kanser prostate semasa lebih berusia, demikian menurut kajian yang diterbitkan oleh British Journal of Urology International.

9.Seks menguatkan otot pelvis
Senaman kegel semasa seks menguatkan otot pelvis seterusnya mengurangkan risiko rahim jatuh dan masalah terkencing apabila usia menopos nanti.

10.Seks membuat anda tidur lebih lena
Oxytocin yang dirembeskan memberikan rasa mengantuk dan mendorong tidur yang lebih nyenyak menurut kajian.

errmm..setelah aku baca2...aku sokong kat no 1,3 dan 6...hikkksss...;p


eeeii..gatai yer ko mira....okla...c u next entri....

p/s : now aku dah mule membaca di internet sejak menjak dah jadi isteri nih....bnyk membaca mengenai perhubungan suami isteri...,bagaimana utk menjadi isteri yg baik..dan of course ler aku akan baca bab2 menjurus kehamilan....maklumla...aku pun nak merasa kurniaanNYA itu.....hrp2 diberi kesempatan...amin ya rabbal alamin..:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...